Tutorial metalltejp / metal art

Hej allihop!

När jag fick reda på att Kristina tagit in metalltejp i shoppen blev jag jätteglad. När hon sedan bad mig göra en enkel tutorial med lite text och några bilder tänkte jag: lätt! Men ju mera jag funderade desto mera insåg jag att det kanske inte skulle bli så lätt. Metalltejpen är så otroligt användbar och man kan göra hur mycket som helst med den så dagens inlägg får ni se lite som tips och inspiration för att sedan pröva på mera där hemma. För att göra det lätt för er och mig gjorde jag ett par tags till att börja med.

Tag nummer 1: Här jobbar jag bara med själva tejpen och låter den göra allt jobbet. Jag klipper till en tag av en bit överbliven cardstock och täcker den med dekortejp lite huller om buller och omlott tills hela tagen är täckt. Kanterna viker jag bara runt till baksidan.

Sedan sätter jag på lite småbitar över alltihop där jag tycker det ser tomt ut.

Sedan går jag in med embossingverktyget och trycker ”nithål” längs kanterna på tejpen.

och fortsätter tills jag är nöjd med utseendet.

Nu geggar jag på svart akrylfärg. Jag använder gärna fingret, men det går med pensel också. Det viktiga är att man får ner färgen ordentligt i hålen.

Sedan tar jag en bit toapapper och börjar dutta bort färg (innan det torkar) tills jag är nöjd. Blir det för lite är det bara att lägga på mera färg och börja om.

När den har torkat är det bara att dekorera. Gör en likadan och fäst på baksidan eller täck den med ett annat papper. (Den blir ALLTID kladdig.)

Här har jag gjort en metallskylt på likadant vis fast utan färg. Alfabetet är Tim Holts Vintage market. Blommorna är cardstock tejpat på båda sidorna och sedan utstansat med en Retro Flower stans och formade runt ett penselskaft. Skelettlöv, svart fjäder, blommor och fjärilar.

Tag nummer 2: Här har jag jobbat med bakgrunden under tejpen.

Här spelar inte färg någon som helst roll, man tager vad man haver. Använt Marta Stewart Deep edge doily lace punch, blomsterpunch, rönnbladspunch, crispband, spets, klädhängare, hjärtknappar, trähjärta och lite cardstock där jag sedan skall fästa en skylt. Här är det bara fantasin som sätter gränsen. Punchinella, tunn spets och andra saker med struktur blir jättefint i botten. Nu täcker jag alltihop med metalltejp. Gnugga fast den ordentligt med fingret först.

Sedan går jag in med embossingverktyget och ”fyller i” kanterna där jag vill ha det lite skarpare. Man får vara lite försiktig runt höga grejer så inte tejpen går sönder men i så fall kan man sätta på en ny bit över.

Denna gången använder jag vit gesso och målar över och låter det torka till.

En del gnuggar jag bort med en vanlig grön kökssvamp. Sen färgar jag in med distress paint Antique Bronze, distress ink dusty Concorde och seedles preserves. På skylten har jag stämplat ett litet grattis med seedles preserves 2 gånger utan att färga in igen så det blir som en skugga och sedan limmat fast den på tagen.

Jag kan även rekommendera er att använda tejpen som förstärkning när man gör t.ex. lådor och sådant som skall hålla lite bättre. Den är både stark och seg och fäster jättebra. Här till exempel håller jag på med en låda som skall bli ett kortställ:

Alla kanter och hörn är förstärkta med tejpen. Den största biten är till och med skarvad med tejp på både in och utsidan, det håller bra.

Sen var jag ju tvungen att göra ett riktigt kort också. Här har jag använt mig av en die från Tim Holtz som jag tror Kristina har haft tidigare, tyvärr verkar den vara slut nu. Jag har också använt en bit av ett papper ur det underbara setet från papermania Madame Payraud, det är alldeles nytt och jag hittar det inte i shoppen men det kommer nog, jag vet att det finns.

Här började jag med en bit av mönsterpappret. Föll för texten: iron forgings, tyckte det var passande. Limmade dit massor av kugghjul, tejpade över, målade med svart hobbyfärg, distress paint antique bronze och brushed pewter. Embossade lite med embossing enamel aged copper. Kugghjulen som sitter på är utkörda i chipboard och sedan bearbetade på samma vis som kortstommen. Detta ger en härlig grunge steempunk-känsla.

Jag ber om ursäkt att bilderna inte är de bästa. Dels är det svårt att fota metalltejpen, dels är dagsljuset i mitt pysselrum inte det bästa idag. Här kommer en dagsljusbild på alla tre.

Nu hoppas jag att ni alla testar metalltejpen om ni inte gjort det innan. Den är verkligen superkul att jobba med och har hur många användningsområden som helst. Tack för mig.

Kram

Jenny

 

Kommentarer

2 svar till ”Tutorial metalltejp / metal art”

  1. Profilbild för eva
    eva

    Jättefina. Visst är det kul att arbeta med metalltejp.

  2. Profilbild för Kristina Melin
    Kristina Melin

    Wow!! Vilka fantastiska tutorials!! Vad roligt att få se så många användningsområden! Toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *