Steampunk luftballong av paper mache

Hej!

Idag får du göra dig beredd på ett lååångt inlägg för jag har ett litet specialprojekt att visa. Jag har nämligen gjort mig en luftballong som skall pryda ett hörn i mitt vardagsrum med stempunktema. Här kommer först en bild på den färdig så skall jag sedan i stora drag berätta hur jag gjort.

Själva ballongen är gjord i paper mache: tidningspapper och lim. Jag använde en rätt stor och lite tjockare ballong som stomme och täckte den med lager av pappersbitar och lim. Som lim kan man använda Decoupagelim, vanligt vitt lim utblandat med vatten, blanda eget lim med mjöl och vatten eller som jag använde: tapetklister utblandat med vatten. Här har jag ritat i nederkant på ballongen var jag vill ha min kant och sedan täcker man ballongen med lim, sedan tidningspapper sedan lim igen över. Låt lagret torka och upprepa till du får en stadig ballong.

Glöm inte att man vill ha någon form av upphängning upptill, så här löste jag det med hampasnöre och maskeringstejp efter ett par lager tidningspapper och sedan täckte jag tejpen med flera lager.

När jag var nöjd med tjockleken grundade jag ballongen med ett lager gesso. Du kan ta två om du vill ha jämnare färg men eftersom denna är steampunkig ville jag gärna ha lite färgvariationer. För att märka ut mina fält drog jag ett hampasnöre runt ballongen och ritade med blyertspenna.

Sedan målade jag min ballong med brun och blå akrylfärg. Toppen fick bli kopparfärgad. Sedan är det dags att punktera ballongen, ett bra tips är att sätta en bit tejp på den och sedan sticka genom tejpen med en nål, då smäller den inte utan pyser sakta ut luften. Korgen är gjord av remsor av cardstock i bazzill cardstock och kraft som jag flätade. Alla kanterna är distressade med Walnut stain.

Så här löste jag upphängningen innan jag satte dit en överkant på korgen.

Jag gjorde hål med håltång i ballongens nederkant, dels fyra hål att fästa korgen i, dels fyra hål jag gjorde en ljushållare med ståltråd och cardstockcirkel för att rymma ett elektriskt värmeljus. Värmeljuset fick lite washitejp och brun akrylfärg runt kanten. OBS det går ABSOLUT INTE att använda vanliga värmeljus här utan endast elektriska.

Jag dekorerade korgen med allt möjligt, jag sydde små påsar av lakansväv som jag stämplade med ”sand” och fyllde med bomull, sydde ett ”vindsegel” som fick långa tändstickor som lattor och en gammal pensel som mast, motordrivningen gjorde jag av ett par gamla legopropellrar och legokugghjul jag hittat hos barnen, jag skar ut kugghjul i svart cardstock med en die, färgade slarvigt med Inka Gold Vax Silver och limmade med en liten mutter emellan för att kunna dra en kedja runt. ”Lampan” är också en gammal leksak som jag limmade en uttjänad halogenlampa i. En ankarcharm bjällra klocka. fick också hänga i en kedja.

Detta vore också ett roligt projekt för ett barnrum med en liten nalle i korgen, eller hur? Kanske måste göra någon till. Tack för titten och varmt välkommen åter.

Kram DT-Jenny

Kommentarer

4 svar till ”Steampunk luftballong av paper mache”

 1. Profilbild för Anette Rosengren
  Anette Rosengren

  Så urläcker luftballong o så smarta lösningar = Jennyideér = bra. Kram. Anette

  1. Profilbild för Jenny Jeansson
   Jenny Jeansson

   Tack så mycket Anette.
   Kram Jenny

 2. Profilbild för Beatrice
  Beatrice

  Så fantastiskt välgjort och fint! Vilka detaljer!

  1. Profilbild för Jenny Jeansson
   Jenny Jeansson

   Tack så mycket Beatrice. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *