ATC-kort, förklaring och några exempel.

Hej på er!

Jag får ju börja med att be så hemskt mycket om ursäkt att jag lurade er förra lördagen. Jag sa att det var tema-vecka denna veckan men det är ju inte förrän nästa vecka. Så här fann jag mig då stå, mitt i en tuff jobbarvecka, med ett förberett inlägg på temat manligt. :Daze:

Jag var tvungen att hitta på något fort och vad passar då bättre än att prata lite om ATC-kort. Ni som redan vet vad detta är kan ju scrolla ner en bit, för er som inte vet kommer här en (förhoppningsvis) kortfattad beskrivning.

ATC står för Artist Trading Card och är ett konstnärligt samlarkort. Ett ATC-kort får aldrig säljas utan skall bytas.

Det var den schweiziske konstnären Vänci Stirnemann som uppges vara upphovsman till konceptet, som utgick från fotbolls- och hockeybilder. I slutet av 1990-talet introducerade han idén att själv göra egna konstnärliga kort och byta dem. Genom webben spreds sedan idén.

Ett Atc-kort har en given storlek som anges i inch: 2,5 x 3,5 inch. Omsatt i centimeter blir det: 6,4 x 8,9 cm. Om du tänker dig en kortlek, så stämmer det rätt bra i storlek. Utöver storleken så kan ett ATC kort i princip se ut hur som helst eller vara i vilket material som helst.

Atc-kort brukar delas in i unika (som görs ett och ett, helt individuella), editioner (ett helt set med identiska kort) och serier (som har samma ”tema” men inte är likadana). Serier ska numreras. Alla Atc-kort märks med namn, årtal och epostadress eller annan kontaktinformation på baksidan.

ATC-kortens populäritet har växlat lite genom åren men om du söker på webben så hittar du med all säkerhet grupper för folk som vill byta kort. Det finns t.o.m. bloggar och hemsidor BARA för ATC-kort, på facebook finns också grupper om du vill pröva och byta med andra. Pinterest är också en aldrig sinande källa om du vill se andras kort.

Jag tycker att ATC-kort är ett perfekt sätt att prova på nya tekniker eller material, det är dessutom ett utmärkt sätt att göra av med de där små spillbitarna som man inte kommer sig för att kasta. Eller ett snabbt projekt om man har ont om tid. När jag får en liten bit cardstock eller akvarellpapper över brukar jag skära ner den i rätt storlek så jag alltid har en hög ATC-stommar liggande. Här kommer nu några stycken som jag knåpat ihop i veckan:

DSCF8809

Detta kort har en bit cardstock som botten. En bit akvarellpapper embossade jag med denna fina foldern med fjärilar, sen färgade jag in det hela med distress ink Peacok Feathers, Dusty Concorde och Picked Raspberry. Skvätte på lite vatten och ett litet spray med Colour Bloom Spray Glistering Waves. Stämplade en av frimärksstämplarna från Whimsy stamps med svart StazOn och monterade med Distanskuddar över ett par småbitar av dessa fjädrar. En fjäril och chocolate pearlsfick avsluta denna ATC.

DSCF8806

På detta kort har jag använt akvarellpapper som botten. Textstämplen är ur egna gömmor, stämplad med Distress Ink Gathered Twigängelbilden är från Reprint (du hittar dessa bildark under kategorien ”dekorationer-vintage foton”) och är utskuren med en spellbindersdie-Gold label four. En liiten bit spillpapper på vänstersidan, lite cardstockoch ett crispyband fick också vara med på detta kort.

DSCF8800

Detta kort är gjort med metalltejp över ett par utstansade kugghjul och lite minibitar cardstock. Tryckt ”nithål” med embossingverktyget och slabbat på svart akrylfärg som jag sedan gnuggat bort en del av. En till frimärksstämpel från Whimsy (perfekt storlek på de små rackarna :-D) och 2 skruvbrads.

DSCF8804

Här har jag stämplat och färgat in en bit akvarellpapper med denna stämplen och    Distress Ink Walnut Stain. Lite washitejp i kanterna, ett skelettlöv, 2 minirosor (extrapris på dem just nu) och en liten skylt med denna primastämpel monterat på 3D-kuddar.

Nu hoppas jag att du rusar in i pysselhörnan och testar på några egna ATC-kort med resterna som du förmodligen har liggande på arbetsbänken. Alla vet ju hur det brukar se ut på våra arbetsbänkar när vi är i gång med något projekt, eller är det bara jag? 😉

Tack för denna gången och som sagt, NÄSTA vecka blir det Tema-manligt här i bloggen 😀

Kram Jenny

DT-JENNY

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *