Vad är Decoupage egentligen?

Idag blir det en liten kort introduktion till decoupage.

Vad är då decoupage?
Jag citerar Wikipedia:
”Decoupage är känt sedan 1700-talet i Italien. Ordet découper är franska, och betyder helt enkelt att klippa ut. Man kan dekorera alla möjliga saker med decoupage, helst gör man det med pappersservetter, men man kan även använda sig av presentpapper, rispapper och bokmärken”

Då kör vi!

Det här är en teknik jag inte pysslat jättemycket med och inte kanske så renodlat ”decoupage” som några gör när dom dekorerar allt mellan himmel och jord på ett oerhört snyggt sätt.

Det jag har gjort har oftast gått hand i hand med lite mer mixed media där man fäster papper och utklippta bilder på en canvas eller i en art journaling bok mm.
Det går ju att göra det betydligt mer avancerat än det lilla jag visar här, men det är just det som är tanken, att jag visar själva grunden.
Jag hoppas det kan inspirera dig till att våga testa! Det finns massor av läckra papper till detta i shoppen!

Jag har dekorerat några pappaskar och en träask med silkespapper från Vivi Gade som ni ser bilder på här  samt i videon. decoupagelim jag har använt passar just till silkespapper och servetter (och annat papper). Sedan finns det andra decoupagelim för annat material och andra ytor.

Träasken är grundad med Vit Gesso först och sedan har jag använt samma decoupagelim som på övriga askar för att fästa silkespapperet på locket.

Det är ganska få saker som behövs  för att komma igång med decoupage.
Ett Decoupagelim, en bra pensel, något att dekorera med (papper) och något att dekorera på (pappask etc).
Sen är du igång!
Varning för att man plötsligt letar efter saker att ”förvandla”, för det är skoj och går rätt snabbt bara man får in knycken.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *