Decoupage tutorial / beskrivning

Hej på er!

Kristina har bett mig göra en liten tutorial om decoupage-teknik. Decoupage är känt sedan 1700-talet och är ett sätt att dekorera material (papper, trä, glas, zink, sten o.s.v.) med pappersbilder och motiv.Decoupagelim

Man kan använda speciellt decoupagepapper, servetter, bokmärken, presentpapper m.m. Ju tunnare material desto bättre resultat som regel. Man behöver också ett medium som fäster och här finns många olika decoupagelacker att tillgå. Jag har använt Decoupagelim som ger en lite blank yta. Det finns också Decoupagelimoch Decoupagelim.

decoupagelim

Lacket använder man sedan både som lim och lack. Man täcker ytan man vill ”decoupaga” med lacket, fäster på pappret och lackar över med en pensel. Har man tjockare material som t.ex. bokmärken kan man limma på baksidan av bokmärket i stället för på asken. Men man täcker ändå med lacket över också.

Här har jag  ”decoupagat” en sex-kantig ask. Denna ask fick Decoupagelim på både botten och lock. Sedan en spets runt kanten.

Till denna ask använde jag en servett till asken (bara det översta lagret), ett bokmärke på locket och sedan ett band runt kanten.

Denna träasken fick ett lager vit gesso först sedan täckte jag insidan med utklippta servettbitar. Här ser ni att man kan lägga lager på lager.

Denna konservburk storlek ”jättestor” fick ett lager vit gesso och sedan ett vackert servettmotiv och kommer nu att husera mina värmeljus.

Dessa glasburkar fick vackrare lock.

Decoupagelim

Tack för titten och jag hoppas verkligen att ni testar på decoupagetekniken. Den går att variera i det oändliga. Man kan använda den på möbler, krukor och annat i hemmet men även till kort och andra scrapbookingalster.

Kram DT-Jenny

 


av

Kommentarer

6 svar till ”Decoupage tutorial / beskrivning”

 1. Profilbild för Matilda Bergman
  Matilda Bergman

  Oj oj vad snyggt! Det verkar ju inte så svårt ändå! Tack för tipsen!

  1. Profilbild för Jenny Jeansson
   Jenny Jeansson

   Tack för kommentaren och nej det är inte så svårt. Testa vet jag :-).
   Kram Jenny

 2. Profilbild för Kajsa
  Kajsa

  Mycket fina alster! Gav mig bra inspiration!

 3. Profilbild för Moníca
  Moníca

  Muy buena tu explicación me aclaró varias dudas….muchas graciasssss!!!!!! Bendiciones

 4. Profilbild för Alfrida Martinez
  Alfrida Martinez

  Funkar det pp daimond painting.

  1. Profilbild för Kristina
   Kristina

   Hej Alfrida!
   Jag skulle rekommendera decoupagelacken från mod podge, som är speciellt framtagen till diamond painting. Den hittar du här: https://kristinasscrapbooking.se/farg-lack/mod-podge/mod-podge-diamond-painting-top-coat-glossy-sealer-236-ml/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *