Hur du stöper ljus – För nybörjare

Stöpa ljus hemma

Det närmar sig advent, och vad är mer traditionellt än att stöpa egna ljus? För vår del var det första gången, och jag tänkte visa hur våra 20 stearinljus blev till.Stöpa ljus för nybörjare

Skillnad på ljusmassa och gjutmassa

VIKTIGT! Det finns två olika, färdiga blandningar, och dessa två får inte förväxlas! När vi stöpte våra ljus, användes A-te Ljusmassa för stöpning.
G-be gjutmassa däremot, används till ljus som ska smältas och hällas i formar, alltså ljusgjutning.

Köpa ljusmassa

Göra egna ljus – Beskrivning

  1. Vi började med att hälla A-Te Ljusmassa i ett vattenbad på spisen. Ett smältrör / smältkärl är en stor fördel när man stöper ljus. Det går bra med vilket värmetåligt kärl som helst, men tänk på att det ska vara minst lika djupt som ljusen är långa.
    Stearin vattenbad
  2. Häll hela påsen ljusmassa i ditt smältkar. När ljusmassan har smält i vattenbadet ska du hälla varmt kranvatten rakt ner i massan. Ja, du läste rätt. Vattnet och ljusmassan separeras. Ljusmassan stiger upp till ytan, och vattnet sjunker till botten. Under stöpningen kommer stearinet att minska för varje doppning, och du måste fylla på med mer varmt kranvatten för att få upp stearinet till rätt nivå. Du ska alltid ha ljusmassa till ca 1 cm från kanten. Det är väldigt viktigt att hålla ljusmassan vid 65-70 grader under hela stöpnings-processen. En stektermometer är bra att ha till hjälp. Blir massan för varm, rinner den lättare av dina vekar, och det tar lång tid att få ljusen att ”tjockna” till önskad storlek. En veke ska doppas ca 30-40 gånger i ljusmassan för att bli ett färdigt ljus.
    kristinas-scrapbooking-ljustillverkning-2016-02
  3. Medan du väntar på att stearin-blandningen ska smälta, kan du förbereda vekar. I förpackningen finns en veke som klipps till önskad längd. Ca 30 cm-bitar tyckte vi var lagom. 20 st bitar blev det, alltså gjorde vi 20 st ljus. Tjockleken på veken är nr 10, vilket är den vanligaste veken för normalstora stearinljus. Vekarna knöts fast på blomsterpinnar. Det rekommenderas att man binder fast en tyngd i varje veke, så att veken håller sig rak. T.ex. en mutter eller liknande. Vi hade dock inga tyngder och testade utan. (Kanske var det därför våra ljus blev lite ojämna i nedre delen, se bilder längre ner.)
    Veke Ljusstöpning
  4. Ljusmassan har lagt sig som ett lock över vattnet, och det är dags för första doppet! Det är viktigt att ljusmassan träcker in i veken ordentligt under första doppet. Sänk därför veken långsamt ner i ljusmassan tills alla luftbubblor har försvunnit. Låt aldrig vatten komma i kontakt med veken under första doppet. Du ska ha ljusmassa upp till ca 1 cm från kanten i ditt kärl!
    Stöpa stearinljus
  5. Nu börjar den spännande stöpnings-processen! Doppa de blivande ljusen i en jämn rörelse, inte för snabbt, och låt de inte ligga kvar i ljusmassan. Så fort blomsterpinnen går emot kanten på smältröret, ska du dra upp det igen, i samma hastighet. Ett dopp, ner och upp, sedan ska ljusmassan stelna och blomsterpinnen hängs på tork i några minuter medan du fortsätter med nästa par. Vi hade totalt 10 blomsterpinnar, som i tur och ordning doppades på löpande band. Så fort vi kom till sista pinnen, började vi om på den första. På grund av att våra vekar saknade tyngd, blev de lite krokiga, så vi drog lite lätt i vekarna ungefär varannan doppning tills de höll sig mer raka.
    Stöpa ljus hemma
  6. Ljusen ska doppas ca 30-40 gånger för att uppnå rätt storlek. ”Växer” inte ljusen efter varje doppning, har du troligtvis för varmt vatten. Håll koll på stektermometern, 65-70 grader är lagom. Häng dina blivande ljus på en ställning av t.ex. två lister eller liknande. Vi hittade två gäng-stänger från trädgårdsskjulet, vilket fungerade jättebra eftersom blompinnarna inte rullade på dessa räfflade ytor. Man ska undvika drag och värme från element under stöpningen… Tänk på att ha tidningspapper under tork-stället, och att skydda alla ytor i närheten av stöpningen. Tips! Skulle du få stearin på oönskade ställen, så som kläder, möbler eller golv, kan strykjärnet rädda dig! Lägg hushållspapper över stearinfläcken och stryk! Stearinet sugs upp i papperet. Byt papper tills fläcken är borta och akta strykjärnet från stearinet. Tänk på att alla material inte klarar värmen från ett strykjärn.
    Ljusmassa stearinljus
  7. Ooops… Glöm inte att platta till botten på ljusen emellanåt, medan stearinet fortfarande är formbart! Det bör nog göras vid ungefär varannan doppning när ljusen har börjat tjockna. (Det här var ju inte riktigt meningen. De där spjuten kommer inte ner i några ljusstakar! Vi fick kapa av bottnarna med kniv dagen efter torkning, vilket inte var så lätt, eftersom de spricker.)
    Göra egna ljus
  8. När önskad tjocklek har uppnåtts ska ljusen hänga och torka över natten.
    Stöpa Ljus

Ljusdekorationer

Dekorera med satinband, ca 25 mm brett, och slå gärna in dina ljus i cellofan. Perfekt att ge bort som gåva! Våra ljus brinner varje kväll, och vi är väldigt imponerade över hur bra det blev. Min man, som annars får kli i ögonen och känner lukt från vanliga ”billighets-ljus”, märker inga symptom från våra hemmagjorda stearinljus. Varför vet vi inte, men det säger nog en del om vad som finns i blandningen på ”billighets-ljusen”…Stöpa egna ljus

Jag vill poängtera att A-te ljusmassa håller mycket hög kvalitet, och är speciellt framtagen att passa veke nr 10. Om du blandar en egen ljusmassa, kanske inte veke nr 10 är det bästa valet. Det finns lika många olika blandningar som det finns ljus-stöpare! Alla har sin egen, hemliga blandning, och man får helt enkelt prova sig fram.

Färdigt – oj vad roligt det här var! Kanske en ny jultradition?
Hela familjen samlades och även barnen var med och stöpte ljus.

Inte bara stöpning, upptäck hela vår ljus-kategori!

Om man tycker att ljus-stöpning känns som överkurs, så kan man alltid dekorera färdiga blockljus med material från vår kategori Stöpa ljus – Gjuta ljus. Vi har också ljusfärger, ljuspennor, ljusbårder, vax-plattor, ljusdekorationer, gelé-ljus och effektvax för mer unika ljus att ge bort i julklapp.

Gjuta ljus

Ljusen är gjorda av duktiga Carolina, från Joels Vaxfabrik.

klicka-har-for-att-se-mer


av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”Hur du stöper ljus – För nybörjare”

  1. Profilbild för Sara Strålin
    Sara Strålin

    Tack för värdefulla tips kring hur man stöper ljus! Vill gärna göra detta med min familj. Fortsatt ljus och fin advent och julen som närmar sig!

    Vänliga hälsningar
    Sara, Botkyrka

  2. Profilbild för Cecilia Andersson
    Cecilia Andersson

    Hej. Så fina ljus! Hur undviker man att veken kommer i kontakt m vattnet första doppet? Om man väljer att ha mutter i botten som tyngd alltså. Mvh Cecilia

  3. Profilbild för Simona
    Simona

    Hej, så fint du har skrivit, jättebra tips. Dock undrar jag hur mycket ljusmassa du behövde för dina 20 ljus? Det är det jag försöker få reda på så jag vet hur mycket jag ska köpa 🙂
    Vänligen Simona

    1. Profilbild för Kristina Melin
      Kristina Melin

      Hej Simona! Vad kul att du gillar inlägget! 🙂 Vi använde oss av en färdig ljusmassa som man köper i 1 kg paket. Väldigt smidigt! Du hittar det här:
      https://kristinasscrapbooking.se/stopa-ljus-gjuta-ljus/ljusmassa/a-te-ljusmassa-1-kg-for-stopning-av-ca-20-ljus/

  4. Profilbild för Sandra Gustafsson
    Sandra Gustafsson

    Hej.
    Jag har länge gått och tänkt tillbaka till en sommar i min ungdom då jag var med och stöpte ljus. Vill testa det igen. Men allt jag har hittat är så rörigt och svåra beskrivningar för mig. Men nu, nu är jag med helt på banan! Tack och lov att detta fanns kvar och du inte tagit bort det ????☺️
    Tack!

    1. Profilbild för Kristina
      Kristina

      Hej Sandra!
      Vad roligt att höra! Klart att du ska prova detta! 🙂 Ha gärna en mutter i botten för att få ljusen raka och fina. Det hade inte vi, så det blev lite krokigt… Men de brann väldigt fint! Lycka till! /Kram Kristina

  5. Profilbild för Melissa
    Melissa

    Hej
    har gjort blockljus av olivstearin men ljuset brinner endast i mitten, det blir ett tjockt skal stearin kvar i stället för den tunna spetsliknande ytan som de säger att det ska bli.
    Har inte haft ljusen i drag.
    Vad kan vara fel?

    1. Profilbild för Kristina
      Kristina

      Hej Melissa!
      Jag har sett dessa spetsljus av olivstearin på nätet, men vet dessvärre inte vilken typ av veke eller storlek av veke som används för att bilda detta fina mönster. Min gissning är att veken ska vara så pass lagom till din ljusform att värmen inte når riktigt ut i kanten. Men det är bara en gissning. ???? Man får prova sig fram, men jag skulle tro att det hänger på veken. Tänk också på att ha veken helt centrerad i formen, så att lågan inte värmer snett. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *