Gyllene Ljus med Guldspray – Gjuta Ljus Beskrivning

Hej på er!

Vi får många supportfrågor om ljustillverkning, vilket vi tycker är jätteroligt! Det finns två typer av ljustillverkning; stöpa ljus och gjuta ljus. Att stöpa ljus, innebär att doppa långa vekar, om och om igen, i ett kärl. Läs gärna inlägget ”Hur du stöper ljus – För nybörjare”.

Idag ska jag istället visa en beskrivning på att gjuta ljus. Detta gör man i ljusformar, eller t.ex. glasburkar. För att göra mina ljus extra lyxiga, har jag sprayat dem med guldfärg för ljus.

Förbered formen: När du köper en silikonform för första gången, måste du själv göra ett hål i botten, så centrerat du kan. Det är här veken ska sticka igenom. Använd en kraftig nål. Jag har använt ljusveke nr 12 från Joels.

När du har tryckt igenom veken, använder du en nål till ljusform för att hålla fast och centrera veken.

Ljusfärg: Jag ville prova att göra mina ljus av 100% stearin, och dessutom var jag nyfiken på om stearinen gick att färga. Normalt brukar man inte rekommendera att färga ren stearin, då stearin betraktas som en syra och ”äter” ljusfärgen. Jag valde ändå att prova, och tog en liten, liten mängd pepparkaksbrun ljusfärg. (Det visade sig dock att färgen blev mer nougatbrun, så jag hade nog för lite färg i…)

Smältkärl: Jag har ett smältkärl som är 30 cm högt, och det fungerar både till gjutning och stöpning. Tänk på att de flesta smältkärl är gjorda av aluminium, och fungerar inte på induktionshäll. Därför har jag en portabel gammaldags kokplatta. För att kunna flytta det varma kärlet och hälla ljusmassan i formar, rekommenderar jag detta smidiga handtag, som kläms fast på kanten. Det sitter stenhårt fast när det väl är låst, men se till att ändå stödja kärlet med en grytlapp eller ugnsvante, ifall olyckan skulle vara framme.


Ljusmassa:
Stearin med artikelnummer KS035 är svensktillverkad och innehåller inga tillsatser. Det är en vegetabilisk och talgbaserad stearin som man också kan stöpa med, OM man tillsätter paraffin, sojavax eller annan mjukgörande vax. 100% stearin är väldigt hårt och lämpar sig bäst för gjutning, inte stöpning. Den smälter vid ungefär 58 grader i vattenbad.

Du kan också välja stearin av oliver, som har en läcker, kristall-liknande yta. Den är vegansk, och framställs i Italien av certifierade oliv-odlingar. Tillverkat av 100% naturliga råvaror, med hänsyn till miljön.

Sojavax är ett annat alternativ när du vill gjuta veganska, miljövänliga ljus. Den är också bra för allergiker, och blir mycket fin när man tillsätter färg. Dock är sojavaxen väldigt mjuk och kan vara svår att få ur detaljerade formar. Vi har även rapsvax, som påminner om sojavaxen, men med lite andra egenskaper.

Bilden här nedan visar hur stearin KS035 ser ut.

Smälta stearin i vattenbad: Smält aldrig stearin direkt på spisplattan. Ställ ditt smältkärl i en gryta med vatten, och låt vattnet sjuda, inte koka, medan stearinet långsamt smälter i kärlet. Detta kallas vattenbad. Det kan ta lite tid, men du vill inte låta det smälta för fort, och riskera att det bränns. Håll koll på temperaturen med hjälp av t.ex. en stektermometer. Blir ljusmassan för varm, riskerar du att skada stearinets egenskaper. Jag vill också rekommendera att ha ett grytlock nära till hands som säkerhet, ifall det börjar brinna.

Temperatur: Trots att stearinet smälter redan vid 58 grader, rekommenderar tillverkaren att tillsätta ljusfärgen vid 85 grader. Jag missade detta vid ett annat tillfälle, och hällde i färgen för tidigt. Då fick mina ljus ett tunt, vitt lager över sig, vilket eventuellt berodde på att ljusmassan var för sval. Den här gången gick det bättre. När ljusfärgen var i, rörde jag försiktigt i den smälta ljusmassan med en träsked, tills färgen lösts upp, och lät sedan temperaturen sjunka något innan jag hällde upp ljusmassan i mina silikonformar.

Snygga till botten: Jag lät ljusen stelna över natten, och kunde sedan enkelt få ur ljusen. Om du har problem att få ut ljusen, kan släppspray fungera. Spraya ett tunt lager i formen innan du häller ner ljusmassan. På formen här nedan till höger, sticker en liten, liten veke upp. Detta är botten på ljuset. Om du får en ojämn botten, kan du värma upp ljuset medan det fortfarande sitter i formen, med t.ex en embossingfön. Våra silikonformar tål temperatur upp till 200°C. Du kan också skrapa botten med en kniv, eller riva den jämn med en osthyvel. Om botten inte är jämn, kan ljuset brinna ner ojämnt, sota eller rinna. Det blir också en brandfara om ljuset inte står ordentligt på underlaget.

För att göra mina ljus extra festliga, sprayade jag ett tunt lager guldfärg över ljusen (utomhus). Tänk på att inte hålla sprayburken för nära, ca 30-40 cm ifrån är lagom.

Så här fina blev mina gjutna ljus med guldfärg!

Och de brinner oerhört vackert. Det var roligt att stearinen KS035 gick att färga med ljusfärg, och att de kom ut så lätt ur formen.

Jag hoppas att detta har inspirerat dig till att prova på ljustillverkning, och tveka inte att kontakta vår support om du har några frågor!

Ha en underbar dag!
Hälsningar från Kristina!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Gyllene Ljus med Guldspray – Gjuta Ljus Beskrivning”

  1. Profilbild för Jens Lindström
    Jens Lindström

    Mycket informativ text! Välskriven och användbar! Tack!

  2. Profilbild för Ann-Sofie
    Ann-Sofie

    Jättebra text som ger mycket information. Jag undrar dock vilka vekar du använder när du gjuter i rent stearin? Det är en djungel därute…:/

    1. Profilbild för Kristina
      Kristina

      Hej Ann-Sofie! Tack för din fina kommentar! 😀 Till dessa ljus av 100% stearin, har jag använt veke nr 12 (för ljus med diameter 40-70 mm) som du hittar här: https://kristinasscrapbooking.se/stopa-ljus-gjuta-ljus/ljusveke/ljusveke-ej-vaxad/

      Lycka till med ljustillverkningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *