Att färga ägg med naturliga färgämnen till påsk är något som jag velat göra länge! I år blev det äntligen av, och det var väldigt spännande att se slutresultatet. Jag har använt mig av rödkål, gurkmeja, skal från gullök, blåbär och kaffesump.
Så här färgar du ägg med naturliga färgämnen
1. Koka äggen som vanligt, t.ex. i äggkokare.
2. Koka upp rikligt med vatten.
3. Häll i ättika, ca 2 msk till 1 liter vatten.
4. Lägg ner ingredienserna, t.ex kaffesump, och sänk temperaturen. Låt småkoka i minst 20 minuter.
5. Efter 20 minuter lägger du sedan ner de hårdkokta äggen och stänger av spisen.
6. Låt äggen ligga kvar så länge du vill, allt från 30 minuter till några timmar, beroende på hur mycket färg du vill ha.
Dessa ägg på bilden nedan, låg i färgbadet i ca en timme. De fick en väldigt vacker, rustik färgnyans. Jag trodde att rödkåls-äggen skulle bli mer rosafärgade (äggen längst bak) men de blev mer babyblå.
Det finns mängder av olika ingredienser man kan använda för att färga ägg till påsk! Prova dig fram och se vilka färgkombinationer du får! Se också inlägg om när vi testade äggfärg, ett annat alternativ med mer färgglada ägg!
Ha en underbar helg!
Lämna ett svar