Färga ägg till påsk med äggfärg

Det är verkligen en rolig tradition att måla påskägg, men eftersom våra små pojkar nu har blivit tonårskillar, så är det upp till den här mamman att färga äggen i år! Jag har använt vattenbaserad äggfärg, som består av 5 små färgtabletter. Tillsammans med vinäger (som får färgen att fästa på äggen) lägger man ner hårdkokta ägg i varmt vatten och vips, så blir det fina, starka färger!

Påsen innehåller 5 tabletter av högkoncentrerat färgämne i rött, orange, grönt, blått och gult. Dessa färger räcker till ca 50 ägg. Man kan också få fram andra nyanser, genom att först lägga ner ägget i t.ex. rött bad, och sedan blått, så får du lila ägg.

Så här färgar du ägg:

Blanda 1,5 dl varmt vatten, ca 50 grader, med 2 msk vinäger i glas. (2 msk = 30 ml) Jag använde äppelcidervinäger, men det går bra med vitvinsvinäger eller balsamvinäger också. Det tar ungefär 10 minuter för tabletten att lösas upp i det varma vattnet. Rör om då och då. När tabletten är upplöst, släpp försiktigt ner ägget i glaset med hjälp av en sked. Låt ägget ligga i färgbadet tills önskad färg är uppnådd, ca 2-5 minuter.

Dessa ägg på bilden nedan, låg i färgbad i 5 minuter och fick starka, fina färger. Jag la dem på en bit papper och lät torka några minuter. Jag gillar den matta ytan, men vill du hellre ha glansiga ägg kan du enkelt gnida lite matolja på äggen.

Som bilden här nedan visar, får du ljusare färg ju kortare tid som äggen ligger i badet. Du kan fortsätta att färga fler ägg trots att vattnet i glasen har svalnat.

Jag blev väldigt nöjd med resultatet, och man kan absolut låta barnen vara med. Färgen är vattenbaserad, helt ofarlig och tvättas lätt bort med lite vatten om man skulle råka spilla.

Lycka till med äggen i påsk! Nu ska jag prova att färga fler ägg, fast med naturliga färgämnen istället! Välkommen tillbaka!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *