Adventsljusstake och adventskalender i ett…

Hej på er igen!!

Då var det redan onsdag igen och dags för mig att visa er ett nytt alster som jag har gjort. Denna vecka har jag tänt att visa er en mysig adventsljusstake och adventskalender i ett!

Jag har gjort en egen tutorial som ni hittar lite längre ner på sidan med både mått och bilder, men här kommer en bild på det färdiga resultatet!

Jag har använt mig av vitt cardstock till ljusen och silvercardstock till ljusbrickan, sedan så har jag embossat in snöflingor med ett jätte läckert embossingpulver. Till dekorationer har jag använt mig av Martha Stewarts branchpunch och ett mörkgrönt cardstock. Dom vita rosknopparna, röda rosorna de silvriga pyntbären och de röda pyntbären kommer från shoppen medans dom lite större visa blommorna kommer från mina egna gömmor. Sedan har jag även dekorerat med silvrig glittertejp och Tim Holtz fötter som jag bara ÄLSKAR!! Siffrorna och bokstäverna hittade jag i en av mina egna gamla lådor.

Dom elektriska värmeljusen köpte jag nere på ICA och jag tyckte inte att det var så farligt dyrt heller, 4 st för 25:-

För att göra din egna adventsljusstake gör så här:

Du behöver:

Till ljusboxarna

1 cardstock 17 x 21 cm

1 cardstock 15 x 21 cm

1 cardstock 13 x 21 cm

1 cardstock 11 x 21 cm

Till locken på ljusboxarna

4 cardstock bitar 10,2 x 10,2 cm

Till brickan

1 cardstock 29 x 13,5 cm

2 cardstock 27 x 11,5 cm

Övring material:

lim/ tejp

skärmaskin med skärblad och bigblad

Först börjar vi med att biga alla 4 ljusboxar med måtten 1 cm, 6 cm, 11 cm, 16 cm. Detta blir sidorna på ljusen och sedan vrider vi på cardstocket ett kvarts varv och bigar på måttet 5 cm det är detta som kommer att bli botten flikarna. Gör nu lika dant på alla 4 bitar, tänk på att biga på rätt sida av pappret, så att du kan biga alla måtten annars räcker inte pappret.

Steg 2:

Vik alla bigade sidor så att det är lättare att sätta ihop ljusboxarna sen. Nu är det dags att göra botten flikarna och då klipper man på dom bigade sträcken ända upp till den bigade kanken på 5 cm som går tvärs över pappret. ( samma som på bilden)

klipp gärna 2 av kanterna lite mindre och gärna lite snett som jag har gjort det underlättar när man sätter ihop allt. Använd lim eller tejp för att fästa botten flikarna och sido fliken när du viker ihop ljuset.

Gör nu likadant på alla 4 ljusboxar så ska trill trapp trull effekten på dom så har ni gjort rätt!

Steg 4:

Boxlocken

Nu tar ni dom 4 cardstockbitarna som mäter 10,2 x 10,2 cm och så bigar ni dom 2,5 cm in på varje sida och så likadant på alla 4.

Vik alla bigade kanter och sedan klipp in till den kanten där 2 bigade kanter möts. Klipp vrid pappret, klipp vrid, klipp vrid, klipp vrid =) till alla kanter har ett litet snitt. Sedan viker man kanterna så man får till locket snyggt och bra och fäster med lim eller tejp. (jag tycker lim håller bättre)

Steg 5:

Ljusfatet

Nu tar vi dom 2 cardstocken som mäter 27 x 11,5 cm och limmar ihop med varandra. När det är gjort och torkar så ska man skära ut hålet där alla ljus ska stå, så då måste man mäta 3 cm runt alla kanter rita raka linjer som ni sedan kan skära efter. Detta är den övre delen av fatet det kan vara så att det blir lite tajt med ljusen i hålet som vi just gjorde, det blev det för mig.. Så jag fick klippa lite extra på sidorna och bara lika in kanten så stod dom lite rakare.

Men nu över till botten lådan som vi ska vika… Då behöver du det cardstocket som mäter 29 x 13,5 cm. Man bigar vid 1 cm och 2,5 cm på alla 4 kanter. Sedan ska man klippa bort lite av hörnorna, gör som bilden visar. Nästa steg är att vika ihop detta till en avlång box och så ska det bli en kant på 1 cm som ska vara uppåt där vi ska limma fast den övre delen av fatet. När fatet är ihop monterat så är det dags att sätta i ljusen, jag gjorde så att jag limmade fast alla mina ljusboxar så att dom står stadigt!

Så här blir ljusfatet i original beskrivningen men jag tyckte att det var lite lågt så jag valde att göra en lite större botten box som jag fäste dit som en förlängning på den i originalet, men det är ju inget måste utan en smaksak.

Steg 6:

Lågan på ljuset

Antingen så kan man klippa till små lågor i papper som man fäster på ljuslocket eller så kan man göra som jag gjorde och använda elektriska värmeljus. Men det är varken snyggt eller stabilt om dom bara ska stå placerade på toppen av locket så jag valde att göra likadat som det är på vanliga värmeljus med aluminium skyddet.

Så då tar ni och klipper till 4 bitar i cardstock som är 3 x 13 cm ni bigar alla på 1 cm så att kortsidan blir 2 + 1 cm och 13 cm lång. Klipp sen massa flikar upp till den bigade kanten på hela långsidan så är det lättare att rulla ihop runt värmeljuset. Sist så stansade jag ut 4 runda cirklar med en cirkelpunch som jag limmade fast i botten, så limma alla småflikar som blir på undersidan och sedan sätt fast cirkeln. Nu är det bara att limma botten av värme och sedan fästa dom på locket av ljusboxarna.

Steg 7:

Dekorera! Precis som du själv vill! Hoppas att ni förstår min ”lilla” långa beskrivning och sen hoppas jag att ni har blivit inspirerade att göra er egna.

Detta var alltför mig idag men gå gärna in på minoch kolla och se om du hittar något du gillar!

Ha en bra dag kram Sophie DT


av

Kommentarer

6 svar till ”Adventsljusstake och adventskalender i ett…”

 1. Profilbild för DT-mamman
  DT-mamman

  Mycket snyggt! Trevligt med en beskrivning i cm och inte i tum. =)

  1. Profilbild för Miss Sophie
   Miss Sophie

   Tack så mycket! Hoppas att det är några som nappar på detta för det var roligt

 2. Profilbild för Fialisan
  Fialisan

  Otroligt fin!!!
  Kram Sofia/Fialisan

 3. Profilbild för ScrapSalig
  ScrapSalig

  Vilken grymt läcker adventsljusstake, kul idé med boxarna och de inbäddade fejkvärmeljusen längst upp! Nu har ju ingen utsett mig till domare eller så, men jag röstar på att detta är Sveriges coolaste adventsljusstake =) Jättefin tutorial också, lätt att följa och tydliga bilder!

  Ha en skön helg!

 4. Profilbild för Rosemarie
  Rosemarie

  Supersnygg adventsljusstake!
  Kram
  Rosemarie

 5. Profilbild för Maria
  Maria

  Så himla fin!!!
  Du är makalöst duktig och jag bara njuter av att titta på dina alster.
  KRAM
  Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *