Vi testar Magic Marble Färg från Kreul

Sommaren är här, och visst vill man vara ute och njuta! Det finns mängder av härligt pyssel som kan följa med ut i trädgården, t.ex. infärgning med Magic Marbe marmorerings-färg! Häng med på vår tutorial och låt dig inspireras!

Förberedelser inför Magic Marble marmoreringfärg

Först behöver du förbereda din arbetsplats: skydda ditt bord med en skyddsduk och skydda dina händer med plasthandskar. Hämta en hink med vatten på ca 14°C. Om du inte har en hink kan du klä en kruka eller papperskorg med en plastpåse. Om luften i rummet är för varm torkar färgerna snabbare, och om vattnet är för varmt kan färgerna bilda en hinna för snabbt. Färgen är lösningsmedelsbaserad och har en viss lukt. Du kan ha ett fönster öppet, eller var utomhus istället. Tänk på att ha oömma kläder, eftersom färgen inte går bort från textil. Vi har använt ett set med Metallicfärger från Kreul.

Vi konstaterade snabbt att vita föremål får bäst resultat. Magic Marble är lämplig för många föremål. Till exempel trä, plast, papper, canvasduk, metall, stengods, porslin, terrakotta, glas och polystyren.

Så här gör du marmorerade föremål

Skaka flaskorna med färg ordentligt innan du öppnar dem. Du behöver åtminstone två olika färger, men max 3 för bästa resultat. För varje färg ska du droppa färg på ytan av vattnet från så nära ytan som möjligt. Om du håller flaskan för långt borta sjunker dropparna till botten av hinken. Färgen måste flyta på vattenytan. För att få typiska marmormönster ska du använda en träpinne / grillpinne för att skapa strimmor och virvlar i färgen. Doppa sedan långsamt föremålet du vill dekorera i hinken tills det är täckt av färg. Blås nu bort eventuell kvarvarande färg på ytan åt sidan och dra snabbt upp föremålet ur vattnet. Dubbeldoppa aldrig!

Dopp av canvasduk 15×15. Vi satte in en blomsterpinne i ramen för att kunna doppa hela tavlan. Men glöm inte att använda engångshandskar!

Hm.. Varför blir det vita områden på canvasduken?

Varför blir vissa områden vita när man doppar i marmoreringsfärg?

Här är några möjliga orsaker:

Otillräcklig blandning: Om färgen inte är ordentligt blandad innan den appliceras på vattnet kan det leda till ojämna färgresultat. Se till att skaka färgflaskan ordentligt för att blanda pigmenten jämnt innan du droppar den i vattnet.

För hög vattentemperatur: Om vattnet är för varmt kan färgen torka för snabbt och inte hinna sprida sig jämnt på ytan. Det kan resultera i vita fläckar eller ojämna mönster. Se till att vattnet har en optimal temperatur, vanligtvis runt 14 °C, för att ge färgen tillräckligt med tid att sprida sig jämnt.

För snabb doppning av föremålet: Om du snabbt drar upp föremålet ur vattnet efter att ha doppat det, kan färgen inte fästa ordentligt på ytan. Det kan skapa vita områden där färgen inte har hunnit täcka föremålet fullständigt. Försök att dra upp föremålet långsamt och jämnt för att säkerställa att färgen täcker hela ytan.

För mycket eller för lite färg: Om du använder för mycket eller för lite färg kan det påverka resultatet. För mycket färg kan skapa övermättade mönster som kan leda till vita områden, medan för lite färg kan inte täcka ytan tillräckligt och resultera i vita fläckar. Försök att experimentera med mängden färg du använder för att hitta rätt balans.

Lägg till mer färg efter att varje föremål har färgats. Plocka upp resterande marmoreringsfärg med en servett eller ett papper och släng i soptunnan.

Inför varje ny doppning, hällde vi i nya färgnyanser. Det går åt en del, speciellt vid större föremål som t.ex den här vita krukan.

Men resultatet blir underbart läckert, inte sant?

Låt föremålet lufttorka. Efter att du har avslutat marmoreringsprocessen och tagit upp föremålet från vattnet, låt det lufttorka helt på en plan yta. Skydda underlaget! Det kan ta några timmar för färgen att torka helt beroende på tjockleken på färgskiktet och omgivande temperatur och luftfuktighet. Ungefär ett dygn efter att marmoreringsfärgen har torkat kan du välja att applicera en klarlack för att skydda och försegla ytan. En klarlack kan ge extra glans och skydda mot repor. Ska ditt föremål tåla diskmaskin, rekommenderas Mod Podge Dishwasher Safe.

Eventuellt kan man blåsa föremålet torrt med en embossingfön eller hårfön. Då undviker man också att få småfläckar av vattendroppar, så som vi fick på ägghållaren.

Det var riktigt roligt att se hur den metalliska marmorerings-effekten blev i verkligheten. Det blir garanterat fler tillfällen, med andra färger.

Magic Marble färg med barn

Barn älskar starka färger och mönster. Så det är ingen överraskning att de älskar de marmorerade mönstren. Men att sakta doppa föremålen i hinken och sedan snabbt ta upp dem kräver fingerfärdighet. Barn från 6 år är mer skickliga på detta och tålmodigare än yngre barn. Eftersom färgen är lösningsmedelsbaserad och inte kan tvättas ur tyg, bör även äldre barn övervakas när de marmorerar med Magic Marble-färgen.

Det var allt för den här gången, och jag hoppas att du snart kommer tillbaka till oss!

Ha en underbar dag! Kram Kristina!


av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *