Tvåltillverkning för nybörjare – Ton i Ton med Rosa och Lila

Tvåltillverkning är både roligt och användbart i dessa tider! Gör tvål med färger som gjuts ton i ton. Det blir läckert som ett bakverk! Du kan också blanda torkade blommor och kryddor i tvålen, och givetvis färga och tillsätta doftaromer! Tänk på att förvara tvålen i en tvålkopp, så den kan torka mellan varje gång den används.

Vi använder oss av vanlig vit tvålmassa, artikel 70036, samt genomskinlig tvålmassa, artikel 70037. De är gjorda på glycerin, och tillverkas av ett företag i Slovakien som heter Zeni Holding. De är specialister på tvåltillverkning, och allt deras material är SLS-fritt. (Fritt från Sodium Lauryl Sulfate, som är ett skarpt rengöringsmedel, och ytaktivt medel som finns i många produkter för personlig vård. Kan dock orsaka irritation och uttorkning av huden, och är inte bra i stora mängder.)

1.Väg tvålbasen, 650 gram av vit massa och 650 gram av genomskinlig massa. Vi rekommenderar att använda handskar, dels för att tvålen blir varm och för att doftoljan som används är mycket koncentrerad.

2. Tvålbasen kan smältas i både vattenbad och mikrovågsugn, när den är skuren i tärningar på 3 x 3 cm. Smält först 250 gram vit tvålbas i t.ex. i mikrovågsugn i 80% styrka med 30 sekunders intervaller, rör mellan varje intervall för att undvika värmeskada.

3.Tillsätt därefter färgpasta i din vita tvålblandning: 4 cm rosa och 1 cm lila samt 9 droppar lavendel doftolja. Rör ihop ordentligt.

4.Ställ formen lite snett genom att tilta den ca. 1 cm i den ena sidan. På så vis blir mönstret snett när tvålen stelnar. Häll i den färgade tvålmassan.

5. Smält ytterligare 250 g vit tvålbas som är skuren i tärningar på 3 x 3 cm, i mikrovågsugnen med 30 sekunders intervaller. Rör mellan varje intervall för att undvika värmeskada. Tillsätt färgpasta: 2 cm rosa och 0,5 cm lila samt 9 droppar lavendel doftolja. Rör ordentligt. Detta lager kommer att bli ljusare än första bottenlagret.

6. Häll i nästa lager tvål i formen, när det första lagret är torrt på ytan. Häll därefter försiktigt på nästa lager genom att använda en sked för att sprida strålen som vi visar på bilden.

7. Nu är det dags för en omgång genomskinlig tvålmassa! Upprepa proceduren med att smälta ca 325 gram genomskinlig tvålbas som är skuren i tärningar på 3 x 3 cm. Tillsätt färgpasta: 1 cm rosa och 0,5 cm lila samt 9 droppar lavendel doftolja. Rör ordentligt och häll på nästa lager när lager nr 2 är torrt på ytan.

8. Smält därefter 325 g klar tvålbas och 150 g vit tvålbas i vardera behållare. Skär basen i tärningar på 3 x 3 cm och smält. Tillsätt färgpasta i den klara massan: 0,5 cm rosa och 0,25 cm lila samt 9 droppar lavendel doftolja. Rör ordentligt. Tillsätt ingen färg i den vita massan, men lägg i 4 droppar lavendel doftolja och rör om ordentligt.

9. Ställ formen platt på bordet, när tvålen i formen har torkat. Häll därefter den smälta klara tvålen i formen, när tvålmassan är runt 50°C. Spara en liten del för att dekorera med senare.

10. Häll därefter försiktigt 1/3 av den vita tvålmassan i den klara tvålmassan, innan den har torkat. Gör marmoreringen genom att dra runt färgerna med en blomsterpinne eller liknande. Båda massorna ska vara runt 50°C. Är den för varm eller kall blandas färgerna för mycket. Låt marmoreringslagret torka. Blanda lite färgpasta i den nästa 1/3 av den vita tvålen och häll på den försiktigt med hjälp av en sked.

11. Låt det senaste lagret torka och avsluta med ett rent vitt lager av den sista 1/3 vita massan. Häll försiktigt på med sked, dock endast i den ena halvan i formens längd som vi visar på bilden.

12. Strö på torkad lavendel, medan tvålen fortfarande är fuktig, så de kan tryckas ner lite i ytan. OBS! Används torkade blommor i tvålen, kan färgen dras ut i tvålen som med tiden blir lite brun. Se vårt utbud av naturmaterial.

13. Värm ev. lite av det sista av den klara tvålmassan med rosa färg i. Gör ett lite snirkligt mönster på ytan som dekoration.

14. Skär delar av tvålen. Här syns ett tvärsnitt av tvålmönstret.

Här är fler exempel på tvålar som kan göras med vår tvålmassa:

Härlig potpurri av torkade blommor.
 

Klicka här för att komma till kategorin tvåltillverkning!

 

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *