Sticka en halskrage med Quick Knit

Hejsan!

Åh, herre gud! Nu är vi redan inne i september, den första officiella höstmånaden. Kan inte förstå hur tiden bara springer förbi en. Det var ju nyss början av sommaren. Men det kan fortfarande vara fina dagar att ta vara på. Men, men hösten är mysig på sitt sätt. Det blir mörkare ute och man kan kura upp i soffan med lite tända ljus och pyssel.

Så idag tänkte jag visa ett projekt som man kan ha med sig i soffan, nämligen att sticka. Jag är ingen van stickare, men har jag hittat ett hjälpmedel som underlättar: Quick knit eller stickring.

Stick-ringen är en rund ring i plast, som har en mängd piggar där du snurrar ditt garn för att börja sticka. Jag tänkte visa er en halskrage, eller fuskpolo kan man också säga. Ringen jag har använt är 23 cm i diameter.

Börja med att knyta fast garnet runt den pigg som är på sidan och sedan och för att den ska bli tät och fin så har jag snurrat 3 varv runt alla mina piggar. Sedan har man en krok som man lyfter av den understa maskan på varje pigg hela varvet runt, och efter det snurrar man ett nytt varv så att det alltid är 3 varv när man börjar ett nytt varv.

Så stickar man nu runt, runt, varv på varv tills att kragen blir minst 20 cm och det är för att vi ska vika ihop den så att den blir bubbel och lite tjockare runt halsen. Så vill man ha kragen lite längre så stickar man den lite längre det är en smaksak. Längst nere på stickningen där man började kan man säga är det små öglor eller maskor från första varvet. Dom ska nu hängas upp på piggarna så att kragen blir dubbel och att det återigen blir 3 maskor. Sedan stickar man ihop detta i ett varv så att man ser att kragen är dubbel och att man har stängt öppningen.


Nu har vi gjort själva kragen, så nu är det dags att göra ett fram och bakstycke. Jag tycker personligen att det är skönare att ha framstycket lite bredare än bak. Så det du gör nu är att räkna antal piggar från den första piggen som är vid den ensamma piggen på sidan. Ta gärna 2 piggar mer och sedan sätt ett snöre vid sista piggen för längre ska man inte snurra. Alltså kommer vi inte snurra hela varv nu utan bara halva fram och tillbaka som ska bilda vår fram och baksida. Så man snurrar som vanligt 3 varv lyfter av och sedan vänder och snurrar tillbaka till sidopiggen.

Bestäm själv hur lång stycket ska vara men jag brukar vilja ha framsidan lite längre än baksidan så man slipper att det knölar sig bak. Och när det är dags för bakstycket så börjar man vara att snurra och lyfta på andra sidan mot den vi gjorde först. När båda sidorna är klara så är det dags att maska av och det gör man med plastnålen och kroken som följer med. Man går alltså in i öglan på piggen drar igenom tråden och lyfter av, då är en maska av sedan fortsätter man varvet runt.

När man sedan är färdig så kan kanterna ha en tendens att rulla upp lite detta kan man fixa genom att virka en kant ner till på varje sida för att få lite stabilitet.

Här hittar ni materialet:

Stickringar Knitting Loom

Fantasia Akrylgarn

Det finns fler roliga projekt att göra med dessa ringar, så tveka inte utan prova.

Kram DT Sophie


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *