Sticka dina egna sockor med en stickring – En stor påtdocka

Hejsan!!

Kul att du hittade hit och tittade in i bloggen idag, för idag tänkte jag nämligen tipsa om ett mysigt och avslappnande pyssel att sysselsätta sig med i soffan.

Nu kommer ju hösten och det betyder ju kyligare väder och man blir mer frusen av sig, och vad passar inte bättre att kunna värma sig i ett par sockor som man faktiskt stickat själv! Jag är absolut ingen proffs stickare men jag har hittat ett sätt där även jag kan sticka, nämligen på ring en metod som heter Quick knit. Det är alltså en variant av det svenska uttrycket snabb påtning.

Måste säga att det är väldigt rogivande att bara kunna krypa upp i soffan och skapa något samtidigt som man tittar på tv. Jag är ju van att plocka fram massa saker och ha ett väldigt kreativt kaos runt mig, så detta har varit ren njutning.

Det du behöver är en stickring och ett tillhörande verktyg (givetvis garn) se till att du har rätt storlek på ringen beroende på vad du vill sticka. Jag har valt en liten mindre ring som man gör vuxen sockor på och efter det lägre man upp maskorna genom att snurra garnet runt piggarna på ringen.

Man börjar med att knyta fast garnet på piggen som sitter på sidan av ringen och sedan la jag upp 3 varv med maskor på ringen.
Efter det är det bara att tuta och köra och jag har lagt upp en liten film för att ni ska förstå hur ni läger upp maskorna och hur man lyfter över den understa maskan hela tiden.

Skaftet på sockan väljer du själv hur lång du vill ha och då stickar man bara runt hela tiden. När du tycker att det är dags för hälen så blir det inte hela varvet på ringen som man jobbar efter utan där är det ett ”mönster” man följer. När hälen är klar så blir det 2 små hål som man får sy ihop för hand när sockan är klar. Sedan fortsätter man sticka på foten så långt så att den passar.

Hälen:
Snurra dom 12 första piggar och sedan lyft över maskan gör likadant fram och tillbaka 3 gånger, man gör alltså inte ett helt varv. Sedan är det likadant fast 10 piggar fram och tillbaka 3 gånger (varv). Efter det är det 8 piggar och då stickar man fram och tillbaka på samma sätt fast 4 gånger.
Sedan ökar man upp till 10 piggar igen och jobbar fram och tillbaka 3 varv och avslutar med 12 piggar fram och tillbaka 3 varv.

Nu är detta mina första sockor men fler kommer det bli och maskorna finare för varje varv man gör.

Men jag kan ju säga att jag njuter mer av dessa jag stickar själv än några andra köpta sockor jag äger.

Material från butiken:

Stickring – dia. 12 cm

Strumpgarn

Hoppas nu att ni går många mysiga stunder i soffan ihop med eran stickring (Quick knit)

Ett bra sätt att lära sig är att börja med en påtdocka. Sedan kan man avancera sig upp till en stickring.

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Kram DT Sophie

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Sticka dina egna sockor med en stickring – En stor påtdocka”

 1. Profilbild för Helena
  Helena

  hej. en liten fråga gällande mönster stickar man det på varandra (alltså hälen?) men hur fortsätter man göra foten ?
  jag är nyfiken på att prova detta men förstår inte hur jag går till väga mvh helena

 2. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Hej!
  Jag undrar hur man syr ihop sockan? Alltså när man är klar.

  1. Profilbild för Sophie
   Sophie

   Hej när man maskar av sockan så löper tråden löst igenom alla maskor, då kan man sedan bara dra ihop garnet och sy ihop på avigsidan.
   Med vänlig hälsning, Sophie

 3. Profilbild för Birgitta Engquist
  Birgitta Engquist

  Hej!
  Du har 3 maskor om varje peg/stift i stället för 2, varför?

  Jag har en annan typ av stickram. Med metallbågar i stället för peg/stift. Lite annorlunda då det ulliga på garnet fastnar om metallen vilket gjorde att jag tappade många maskor. Fick det inte bra igen. Jag har lärt mig hur man gör aviga maskor så det blir två räta, två aviga på skaftet.

  1. Profilbild för Sophie
   Sophie

   Jag har 3 varv för att det blir så glest med 2 varv

 4. Profilbild för Birgitta Engquist
  Birgitta Engquist

  Hej!
  Du har 3 maskor om varje peg/stift i stället för 2, varför?

  Jag har en annan typ av stickram. Med metallbågar i stället för peg/stift. Lite annorlunda då det ulliga på garnet fastnar om metallen vilket gjorde att jag tappade många maskor. Fick det inte bra igen. Jag har lärt mig hur man gör aviga maskor så det blir två räta, två aviga på skaftet. Intresserad? Visar gärna hur man gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *