ATC med höstkänsla

Det är inte klokt vad det går snabbt. Vi har snart avverkat den sista ”sommarmånaden” och hösten har redan nosat på oss alldeles för tidigt ( i mitt tycke ). Jag gillar dock en sak med hösten, och det är alla härliga färger, så dessa har fått inspirera mig på mina ATC.

Som bakgrundslager sitter ett svart cardstock, sedan har jag jobbat med distress oxide på ett tjockt slätt akvarellpapper.
Som dekoration har jag använt mig av en remsa träfaner, grönt papperssnöre, ett härligt stort blänkande hjärta och röda blingstenar från Vivi Gade.

Detta är dom nyaste färgerna av Distress Oxide: Wild Honey, Seedles Preserves och Candided Apple.

Den coola bakgrunden ”Slate & Stone” från Tim Holtz är stämplad med Black Soot distress oxide.

Vill du lära känna Distress Oxide lite mer? Kika tillbaka på dessa inlägg så får du massor av tips och idéer!
Lisas test med video
Jennys jämförelsetester

 

Kram Lisa

Trolla fram ATC ur spillbitslådan

Hejsan!

Ni kanske har märkt att jag gör lite ATC titt som tätt och nu är det dags igen.
Idag har jag trollat fram några ATC ur min spillbitslåda.
Har du en sån? Vet du inte vad du ska göra riktigt för att alla bitar är liiiite för små?
Då tycker jag du ska testa att göra ATC!

Jag brukar börja med att kolla hur många jag har som mest av något i spill-lådan. Nu hittade jag 5st stora rosa blommor från Scrapberrys, så då blev det 5st ATC. Det blev en bakgrund av mönsterpapper (också från Scrapberrys), och sedan rivna remsor som jag satte ovanpå. Bakgrunden och den bredaste remsan är samma papper – fram och baksida! Sedan sitter det en smal turkos remsa och det är baksidan på ett läckert papper med knappar! I botten är ett cardstock för att få en ram och lite stabilitet.

Här syns lite närmare vad jag hittat på för godsaker att dekorera med förutom blommorna som startade det hela.

Mullbärsros + knopp i ljusrosa, Ostduk, Mullbärsfjäril, Blinghjärta och stor bling som kropp på fjärilen.

Papperen är lite nedtonade med vit Gesso och jag har även stänkt vit gesso + ljusrosa chalkfärg  (fick syn på burken när jag kladdade och insåg att färgen matchade bra) ovanpå allt när jag var klar.  Det är svårt att stänka med för tjock färg så blandar man ut med lite vatten så går det lättare.

Jaha, undra om man ska utmana sina kära DT-kollegor här inne på ett ATC-byte?
Jag har ju fyra stycken här nu att byta bort (ett spar jag alltid själv).

Kram Lisa

Artist Trading Cards

Hej där!
Hoppas ni har en skön påskhelg med massor av pyssel.

Själv har jag pysslat med både lite stort och smått, och det är det ”småttiga” ni får se idag. Mina ATC-idéer dyker ofta upp efter att jag gjort något annat. Det kanske blir lite småbitar över, eller att jag jobbat med något som jag tänker passar bra även på en ATC, och på den vägen är det. Som fjärilarna tex, lite stora för en ATC, men om man delar på dom då? Perfekt!

Grunden är två lager Cardstock. Bakgrunden är gjord med Distress Oxide i färgerna Broken China, Cracked Pistachio och Worn Lipstick.
Det fläckiga och prickiga utseendet får man genom att bygga flera lager och emellanåt spraya lite vatten över.

Jag har dekorerat med Washitape ”Stockholm”, lite vita trådar, och en halv fjäril. Texten är utskriven på datorn.
Mer avancerat än så behöver det inte vara.

Ännu ett gäng ATC, den här gången utgick jag från ett ark med Vintagebilder från Reprint.
Jag skar ut alla bilder var för sig, dock något mindre än den tryckta bilden eftersom jag ville få in ett lager bakom på mina ATC.
Papperet som jag använt som bakgrundslager är ett Maja Design Monochromes.

Eftersom bilderna är så fina i sig ville jag inte gömma dom under massa dekorationer utan försökte hålla mig lite sparsmakad.
Jag har använt Jutesnöre, vita trådar, några blommor och knoppar samt en liten text.
Kanterna är ruggade med kantskrapa och runt motivet har jag haft på Stickles.

Är du sugen på ATC så sök på Facebook så finns det många bytesgrupper!
Hela grejen med ATC är ju trots allt att byta bort sina små konstverk med andra.

Så här märker jag mina ATC på baksidan!
Denna variant skriver jag ut på datorn, det finns även stämplar med samma information eller så
skriver man helt enkelt för hand alla uppgifter.

Titel – det är helt enkelt namnet på serien med kort.
Fjärilarnas serie heter ”Fladdrande” och serien med damer heter ”Ladies”.
Lycka till!

Kram Lisa

ATC – byta små konstverk!

Om du gillar att testa nya saker och att göra små kort så kan jag verkligen föreslå att du testar att göra ATC!

ATC står för Artistic Trading Cards och är alltså en konstnärlig variant av byteskort helt enkelt. Tänk samlarkort, pokémonkort, hockeykort osv. ATC har precis samma storlek (2,5″ x 3,5″) som dessa kort och ryms i samma förvaring som övriga samlarkort. Har man väl börjat så är det svårt att låta bli sen. Det är även ett perfekt sätt att göra slut så små rester man får över från större kort och layouter så släng inget!

Jag lekte ju en hel del med dom nya Distress Oxide förra veckan (du missade väl inte filmen?) och då blev det rätt mycket testpapper och jag passade på att göra ytterligare fyra små ATC av dessa.

Ett ATC-kort får inte vara för ”bulkigt” eftersom det bör kunna gå ner i en samlarficka, men lite höjd brukar ändå fungera bra- upp till ca 5-7mm skulle jag vilja säga.

Bakgrunderna på dessa kort är då gjorda med Distress Oxide och jag har gjort en teknik som heter ”ink smooshing” – den syns i videon som du hittar i det här inlägget!
Sedan har jag skurit till bitar som är ett par milimeter mindre än måttet för ett ATC (se ovan!) eftersom jag ville ha ett brunt cardstock som ram under.

På varje kort ritade jag en ram med en vit penna och hade på lite genomskinligt Crackle accent på vissa delar av kortet och limmade fast en utstansad kvist.

Sen kom den jobbiga biten… jag ville ha en ”klump” med nått där nere i hörnet, men vad? Jag mixtrade och trixade och det blev bara inte bra…. jag slet undan och försökte igen och till slut hällde jag en stor klick lim över en tuss med Cheesecloth och strödde över lite genomskinliga pärlor, stjärnkonfetti och drog lite streck med guldig stickles.

Ses vi ute på nån pysselträff så glöm inte att ta med dina ATC-kort så byter vi!

På baksidan av varje kort skriver du ett namn på serien, hur många det är i serien, datum, ditt eget namn eller ”nick” och en länk till din blogg eller liknande så man kan hitta dig.
Exempel – den här serien med 4 kort döpte jag till ”Golden Mess”.
Det finns alltså 4 kort, så varje kort är märkt 1/4, 2/4 osv. Då menar jag inte fjärdedelar utan nr 1 av 4, nr 2 av 4 osv.
Sen står det vilket datum kortet är gjort och mitt namn mm.

Självklart behöver man inte göra en hel serie kort, utan kan göra enstaka kort, då får dom nummer 1/1 (ett av ett) eftersom varje kort är unikt.

Kram Lisa

Distress Oxide med video

Det blir en riktig ”Oxide-helg” här i bloggen för även jag har haft möjlighet att få testa dessa nya dynor!

Jag passade på att filma lite småsnuttar när jag testade olika tekniker med dynorna, dessa satte jag sedan ihop till en film. Jag valde att inte ta med riktigt allt för då hade den blivit så gräsligt lång, den är ändå uppspeedad en aning för att ni ska slippa sitta och titta när ”färg torkar”. Basteknikerna och info är med, men inte så mycket jämförelser med den vanliga Ink-dynan.

Distress Oxide är en på marknaden helt ny typ av stämpeldyna. I grund och botten har den samma egenskaper som andra distressfärger och allt du kan göra med den vanliga Distress Ink-dynan kan du även göra med Distress Oxide. Båda dynorna har samma typ av lite hårda filt-dyna vilket är toppenbra för att minimera kladd.

Distress Oxide är en Fusion / Sammanslagning av dye och pigment ink. Dvs, du kan dra nytta av alla dom bästa egenskaperna hos både dye och pigment i samma dyna. I videon (längst ner i inlägget) testar jag lite olika tekniker med Distress Oxide för att se hur den reagerar. Namnet ”Oxide” hänvisar till att bläcket oxiderar när det kommer i kontakt med vatten, en mycket spännande effekt som kan utnyttjas på många olika sätt. Den ger ett matt kritaktigt utseende och eftersom Oxide även har Pigmentbläck i sig, så kan man bygga lager på lager utan att färgerna försvinner i varandra.

När jag testade dynorna gick jag igenom lite olika papper för att se vad jag tyckte bäst om och vad jag fick bäst reaktion på osv. Ett vanligt tjockt lite blankare papper (ca 250-300gr) som håller vatten hyfsat bra var det jag gillade bäst, samt ett akvarellpapper i ungefär samma tjocklek – i alla fall när det gäller vitt papper. Det svarta och kraftpapperet. är tunnare och verkar fungera bättre i det avseendet. Nu använde jag dock inte dom färgade till ”ink smooshing” och bygga så mkt lager så där testades kanske inte hållbarheten mot vatten på samma sätt.

Min uppmaning är i alla fall att testa olika papper som du har hemma för att se var du får en effekt som du gillar! Det bästa är att man kan använda dynan på mörka papper.


Kattkortet är med den pastelliga bakgrunden där jag plockade upp färg med pensel och vatten. (se videon)

Katten är från ett set som heter Crazy Cats (Tim Holtz)

Katten är både stämplad och färglagd (pensel & vatten) med Distress Oxide och embossad med genomskinligt Embossingpulver.


Här är ett kort med den stänkta bakgrunden (se videon) och med katten jag stämplade på kraftpapperet.
Bra urval av penslar hittar du här!


Här tog jag reda på lite färgrester och gjorde ett stänkkort på svart papper! Läcker effekt, dock lite blekare och mattare färger än vad som går fram på ett vitt papper. Denna finns tyvärr inte med i videon, men det är gjort på precis samma sätt som stänkbakgrunden på vitt papper.


Och precis som Jenny gjorde jag några ATC av testpapperen jag gjort ink smooshing på. Ett bra sätt att ta reda på små spillbitar!

På mina ATC har jag använt Stencil, Cheesecloth, Vingar, Embossingpulver i koppar  samt  Bling i Silver och Grönt.

Den läckra rosen som även syns i videon hittar du i webshopen!

Nu över till Videon – Mest fokus på Distress Oxide,
men även en liten jämförelse med Distress Ink.
Varsågoda!

Spana även in Jennys inlägg igår där hon visar hur hon testat dynorna.

Kram Lisa