Oljepastellkritor för nybörjare

Hejsan!

Igår fick jag en utmaning av min kära kollega här på Kristinas Scrapbooking; lär dig måla med oljepastellkritor! De som känner mig, vet att jag ogärna kliver ur min komfort-zon. Men jag sitter ofta med supportmail från kreativa konstnärer som vill ha tips, och då är det ganska bra att kunna åtminstone grunderna! Och jisses så roligt det var!!

Jag använde mig av ett mycket prisvärt set från Mungyo. Det är en tillverkare från Sydkorea som är specialister på just kritor. Oljepastell, akvarellkritor, torrpastell och mycket mer. Det här setet innehåller 24 kritor, men det finns både mindre och större set i kategorin oljepastellkritor.
Oljepastellkritor Nybörjare

På YouTube kan man lära sig ALLT, enligt min 10-åring. Så efter lite sökande fann jag det här filmklippet från en duktig konstnär och videokreatör som kallar sig She’z ART.

Vid målning med oljepastellkritor (och många andra liknande kritor) kan man tejpa pappersarket hela vägen runtom, för att sedan få en knivskarp kant när maskeringstejpen dras bort. På så vis gör det inget att du målar utanför. Jag använde mig av teckningsblock Drawing A4, 135 gram. Oljepastellkritor

Enligt videons instruktioner, skulle jag måla en strandkant med vitt skum och böljande hav. Jag började med en mörkblå krita i toppen och målade i små cirkelrörelser neråt. Därefter nästa blå ton, något ljusare, osv… Oljepastellkritor Nybörjare

Därefter målade jag stranden med gul och beige oljekrita. Kritorna är mycket krämiga och innehåller mycket pigment. Med en bit hushållspapper kunde jag enkelt få en jämn, och smidig övergång mellan färgnyanserna.
Oljepastellkritor Nybörjare

Det här ska likna våg-rörelser enligt instruktionsvideon… Jag vet inte riktigt om jag lyckades med det. 😂 Oljepastellkritor Nybörjare

För att få till skummet längs strandkanten målade jag med vit hobbyfärg Plus Color, och duttade min platta pensel för att få önskad effekt. Jag lät färgen torka i ca 15 minuter och tog en kopp kaffe så länge.
Oljepastellkritor Nybörjare

Nästa steg! Enligt videon målade hon med brun färgpenna för att få en skugga vid skummet. Men det hade jag ingen hemma, så det fick bli brun oljekrita… Tror att det skulle likna våt sand. Med fingret jämnade jag till skuggorna. I det blå havet lade jag in stråk av mörkgröna partier för att få lite mer liv i vågorna. Oljepastellkritor Nybörjare

Eftersom jag hade Aleene’s underbara Glitter Snow dekorationssnö i mina gömmor, duttade jag också lite av detta på skummet. Det blev en härlig struktur, nästan som gesso, med lite glittereffekt.
Oljepastellkritor Nybörjare

När tejpen togs bort blev kanterna skarpa och fina runtom.
Oljepastellkritor Nybörjare

Här sitter jag, utanför min komfort box, och målar med oljepastellkritor som nybörjare. Det var verkligen roligt och jag kommer absolut att göra detta igen.
Oljepastellkritor Nybörjare

Oljepastellkritor Nybörjare

Se hela vårt utbud av oljepastellkritor!  Våga prova och våga göra fel, göra om, göra rätt!

Stor kram från Kristina!


av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *