Mixed media tavla från tanke till klar…

Hej igen allihop!

Hoppas att ni alla har det bara nu i vårvärmen!

Precis som Kristina visade för oss i bloggen förra veckan så är det inte svårt med mixed media. Det var min stora rädsla innan jag väl gjorde mitt första försök, att allt skulle bli kaos. Men jag testade och testade igen och sen släppte min press på mig själv och jag började slappna av. Resultatet är inte det viktiga i början, utan att man vågar och har kul! 😀 Vad jag har använt för material kommer ni se längst ner i inlägget idag.

Nu ska ni få följa med mig i mitt skapande från första tanken. Jag börjar med att grunda med gesso. Det blev den vita.

Jag hade som första tanke att måla på mönster papperet jag hade valt till projektet och då är det bra att grunda papperet med clear gesso så att det håller för mer vatten och färg. Men jag ångrade mig under processen och använde mig inte av den gesson alls.

Jag tyckte att alla bilderna var så fina så det var svårt att välja vilka jag skulle använda. Men jag började med att klippa isär dem.

Nedan ser ni stencilen jag använde, mönstret kallas honeycom. För att få ett bra resultat behöver du en slags spatel att dra ut pastan med. Den jag har använt är i metall.

Olika stenciler har olika tjocklek vilket gör att du få olika tjocklek på texturen. Just den här är väldigt tunn och gav inte mycket höjd alls. Jag slarvdrog lite med flit över så att jag fick märken i pastan.

En riktigt stor chipboard kan passa bra i bakgrunden. Innan man limmar är det bra att ha en bild för sig ungefär vart man vill bygga upp sin skapelse. Jag ville ha min vänstercentrerad. Hur du limmar fast dina dekorationer är en smaksak. Jag gillar att använda gel medium. När du satt fast dina saker torka bort det medium som sticker fram.

Dags att måla! Tänk på att ha ett bra underlag när du målar. Jag har ett stor gammalt badlakarn. Då suger det in färgen om det kommer utanför och jag tycker inte att mina saker fastnar i handduken som det kan göra om man har papper.

Jag utgick från färgen på blommorna på mönsterpapperet och använde mig av en Distress oxide spray, Faded jeans. På den övre delen av bilden är det bara färg på sprutad på canvasen och på den undre delen har jag skvätt på vatten och lyft av färgen med en trasa för att få fram oxideringarna.

Bakgrunden klar och det är dags att börja fundera på dekorationer. Jag brukar ta fram en hel hög, jämföra färger och byta ut saker. Det är inte alls säkert att min första plan är den som håller. Jag trodde att jag ville använda alla de runda bitarna från pappersarket, men det blev bara en som jag använde som focal point (blickfång).

Här jobbar jag med att bestämma vilka bilder som ska få vara med. Bilden längst till vänster bredvid min canvas har så fina fjärilar som jag ville klippa ut och använda som enskilda dekorationer. Men så blev det inte.

Jag tycker om när kanterna är lite ruffiga så jag använder ofta min edge scraper.

Det finns många olika sätt att få höjd mellan papperslagren. ibland använder jag gamla kartongrester. Men det jag tycker är bäst är tjock chipboard. Den böjer sig inte lika mycket utan håller pappret slätare. Även det limmar jag fast med gel medium.

Chipboard är inte bara en bra stomme att bygga av utan finns ju i mängder av dekorationer. Jag valde några fjärilar och en annan figur som jag delade på mitten. Jag grundade dem med vit gesso. När det gäller chipboard tycker jag om att använda mina dabbing penslar så jag får lagom mycket färg överallt. Och när det gäller att måla dessa så är ett papper ett alldeles utmärkt underlag. Men glöm inte att flytta runt dina bitar under tiden. Gesso har inte så lång torktid och fastnar gärna i papperet. Med på bilden ser ni även min ständiga följeslagare, min heat gun (värmefön). För att slippa vänta på att allt ska självtorka är detta verktyg ett underverk!

Sedan sprayade jag även dessa med Distress oxide – faded jeans och lyfte av lite färg. Innan jag sprayade dem så lyfte jag över dem på handduken igen.

Sen var det dags att börja sätta ihop allt. Jag flyttar gärna runt sakerna några gånger så att jag verkligen blir nöjd.

Som ni har märkt tidigare i inlägget så byter jag ofta tanke. Jag tycker därför att det är bra att gå och ta en kaffe eller lägga projektet åt sidan bara en liten kortis innan jag till slut limmar fast allt.

Alla dessa dekorationer är limmade med Turbo tacky glue utom cabocons (bubblorna i glas) de har jag limmat med gel medium.

Här är några bilder på den färdiga tavlan.

Nu är det dags för dig att pröva dina vingar! Kommer gå kanon!

Många kramar Nettan.

Materiallista:

Canvas panel

Gesso

Honeycomb stencil

Spatel

Distress oxide – faded jeans

Mönsterpapper från Reprint – Dusty blue tags

Soft gloss gel

Chipboards

Chipboard ”plattor”

Prima dabbing brush

Heat gun (värmefön)

Cabochons

Turbo tacky glue 

                                                                Limstift

Blommor


av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *