Hej på er!
Hoppas att ni har en toppenvecka. Här låg påsklovet förra veckan så utöver påskfirande han jag påbörja min resa in i ljustillverkningens värld.
Nu undrar du kanske:
Tar det lång tid? – Nej, själva tillverkningen gick väldigt fort faktiskt!
Kan jag verkligen göra detta hemma? – Ja inga problem.
Innan du börjar kommer här en liten lista på vad du behöver:
sojavax till Ljusglas – KeraSoy 4130 – Pastiller
ljusfärg Bekro Rosa – Dos 0,1 % – Räcker till 10 kg
wick Sticker 15 mm – Till Veke – 100 st
vekcentrerare – Metall – Till glas/form 60 – 80 mm
syltburkar – H: 9,1 cm – dia. 6,8 cm – 240 ml
smältkärl: Mitt på bilden är smältkärl Aluminium – Stl 1 – 22,5×8,7 cm
handtag till att lyfta varma smältrör – stl 1
Andra saker som du behöver är:
En termometer, en vanlig köks termometer du hittar i lite olika butiker duger gott.
Slickepottar i silikon
Handtaget till smältkärlet sätter du enkelt fast genom att klämma ihop den övre och undre biten och låser med den lilla plastgrejen längst ut.
Du kan inte ställa smältkärlet direkt på plattan utan ljusmassan ska värmas i ett vattenbad. Annars är risken att ljusmassan fattar eld!!!
Då jag inte vill ha ljusmassa i maten och ingen mat i min ljusmassa så köpte jag en kastrull till ändamålet på en secondhandbutik ifall det skulle bli någon ljusmassa på utsidan av smältkärlet.
Precis som rubriken antyder är detta min resa in i ljustillverkning så jag kommer dela med mig av mina tankar och misstag under resans gång. Jag är helt nybörjare på detta, så först har jag läs lite om ljustillverkning. Det finns två bra inlägg i butiken som jag länkar till sist i inlägget om du vill läsa mer. Och så har jag tittat på lite youtube klipp, dock många som inte är svenska, så mer tittat för inspiration än information.
Dags att starta och då kom min första fundering: Hur ska jag kunna hitta ett bra sätt att ta reda på hur mycket ljusmassa jag behövde till ett ljus? Jag provade med att fylla ljusglaset med sojavaxet och vägde bara själva vaxet, detta för att jag sedan även skulle kunna försöka lista ut hur mycket ljusfärg jag behöver. Men det återkommer jag till längre ner.
Därefter hällde jag vaxet i mitt smältkärl så att jag kunde gå vidare med nästa steg.
Något jag snappade upp var att göra saker redo innan jag började smälta vaxet. Så jag satte fast veken med en wick sticker i mitten på botten av ljusglaset (syltburken).
Därefter ställde jag in ljusglaset i ugnen på 50 grader, detta för att jag läst att det är bättre när ljusglaset och vaxet har ungefär samma temperatur när vaxet hälls i glaset.
Så var det detta med ljusfärgen. Jag kom fram till att till mina 90 gram vax så behöver jag 0.09 gram ljusfärg och så bra är inte min köksvåg haha. Så det blev att höfta. Jag hoppas på att jag hittar ett bra sätt att väga ljusfärgen på framöver då min våg inte väger mindre än 1 gram, tills dess får jag fortsätta höfta.
Äntligen dags att börja smälta vaxet. Det är nu termometern kommer in i bilden. Så här ser min lilla vax smältnings station ut. Sojavaxet som jag använder i detta inlägg smälter vid 60 grader men då jag skulle hälla i färg behövde temperaturen komma upp i minst 65 grader.
Jag tog ut smältkärlet ur kastrullen när jag skulle hälla i färgen och drog försiktigt slickepotten fram och tillbaka för att blanda i färgen. Om du rör fort eller mycket kommer det in luftbubblor i vaxet. När färgen är iblandad låt vaxet svalna ner till 50 grader innan du häller det i ljusglaset.
Och här är mitt resultat. Japp du har rätt. Mina mått gissningar på hur mycket vax jag behövde stämde inte.
Så jag smälte ytterligare 90 gram vax och gjorde en ny chansning på mängden ljusfärg. Nu är ljusglaset fullt men med två nyanser rosa. Metallbiten som ligger ovanpå är en vekcentrerare. Du behöver ha något som håller veken rakt upp när ljuset stelnar och dessa är perfekta.
Nu behöver ljuset vila i 2 dygn innan det tänds första gången. För att det ska svalna och stelna i så jämn temperatur som möjligt så fick jag tipset av Kristina att ställa ljuset mellan två folie formar. På bilden har ljuset hunnit svalna några timmar och färgnyanserna är inte så långt ifrån varandra längre. Ska bli kul att se slutresultatet.
Nu har mitt ljus stått i 2 dygn och härdat. Som ni ser blev det faktiskt inte någon jätte skillnad på färgerna men visst syns det.
Glöm inte att att trimma veken innan du tänder ljuset. Klipp så att den blir ca 1 cm lång så får du en bra höjd på din låga. En för lång veke leder till hög låga som fladdrar mycket och kan sota. För kort veke gör istället att ljuset slocknar. Orsaken till att det är en mjölkig hinna kan vad jag har läst mig till ha att göra med att jag bara har använt sojavax.
Dags att testa mitt första ljus. Så spännande!
Ljuset behöver brinna i 4 timmar första gången, då får ljuset ett minne av hur långt ut mot kanterna som vaxet måste smälta.
Som ni ser har det inte smält jämt utan jag har fått en kant på ena sidan. Detta kan bero på att jag använde en för svag veke så att värmen inte har tagit sig hela vägen ut. Till nästa ljus jag gör i detta ljusglas ska jag prova att gå upp en till storlek till veke nr 8.
I mitt nästa inlägg kommer jag att prova att fylla upp sojavax i just detta ljusglas 2 gånger så jag smälter 180 gram sojavax på en gång. Plus att jag kommer prova med en större veke.
Om ni har funderingar över något eller om ni har önskemål på vad jag ska prova gällande ljustillverkning så får ni jätte gärna lämna en kommentar här i inlägget.
Ha det så gott tills vi ses igen
Kramar Nettan
Länkar:
Lämna ett svar