Makeover på gammal vas med gips och mosaik

Här i Skåne är det perfekt pyssel-väder, med regntunga moln och en snålblåst som gör att man knappt vill gå ut med hunden bakom huset. Solen har jag inte sett sen september -21 och den verkar inte vilja hitta hit inom det närmaste. Det känns så i alla fall…

Så vad gör man för att fördriva tiden och vänta på våren? Jo! Här kommer ett roligt tips på hur du kan ge dina vaser och flaskor nytt liv genom att applicera ett tunt lager gips på utsidan, och dessutom blanda i valfri färg av Plus Color.

Du får ett fint uttryck genom att placera t.ex. glasmosaik eller snäckor i det våta gipset.

Version 1: Vit gips-vas med snäckor och mosaik

Använd Cera standard-mix gips på utsidan av glaset, det fäster bra och ger möjlighet för diverse vaser att få ett nytt liv, oavsett om de är från loppisen eller skåpet därhemma.

Blanda gips och vatten, så konsistensen är som majonnäs. Du ska använda 1 kopp gips till ½ kopp vatten. Blanda inte för mycket åt gången, det torkar nämligen mycket snabbt.

Applicera gipset med en modelleringspinne, och gör gärna lite olika mönster i massan för en fräck effekt. Lagret med gips ska vara ca 1-3 mm tjockt.

Sätt fast t.ex. snäckor, mosaik, glasbitar, knappar m.m, innan gipset har stelnat. Har du eventuella ojämnheter, kan du alltid släta ut det med fingret. Men den ”slarviga”, bohemiska looken kan vara minst lika snygg.

Version 2: Tillsätt färg och måla fast gipset!

Är du, liksom jag, väldigt förtjust i milda, pastellfärger med en betong-liknande chalk-yta? Då kommer du älska detta! I både betong och gips kan man blanda i en klick plus color hobbyfärg för att få en stilren, dov färgnyans. Du ska ha dubbelt så mycket färg som gips. Häll upp t.ex. 10 gram färg och blanda det med 5 gram gips.

Sen är det bara att måla! Använd blandningen som fäster på icke sugande ytor.

Torka den målade ytan med en fuktig trasa efter torktiden, som är ca 2-3 timmar beroende på hur tjockt lager du har lagt. Måla eventuellt två gånger om du inte har fått färgen att täcka överallt.

Tips! Dekorera dina vaser och flaskor med snygga pampas-gräs!

Det var allt för idag!
Lycka till med ditt DIY och återbruk av gamla flaskor och vaser!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *