Ljus i Silikonform – Ljustillverkning

Att göra egna ljus i silikonformar blir bara mer och mer populärt. Det är roligt att göra, att ge bort och att få. Idag ska jag visa hur du enkelt kan skapa egna ljus i silikonformar.

Jag har valt att använda 100% ren stearin till mina ljus, artikel KS-035-1. Det är en vegetabilisk och talg-baserad stearin som tillverkas här i Sverige. Jag smälte stearinen i ett smältkärl, i vattenbad på spisen. Tänk på att aldrig smälta stearin direkt i en kastrull på spisen, det kan börja brinna. Låt stearinen smälta långsamt på låg värme, och rör om då och då. Var också noga med att inte vispa ner luft i ljusmassan.

Under tiden som stearinen smälte i vattenbad, förberedde jag mina silikonformar. När man köper nya silikonformar, måste du göra ett hål i botten med en nål, och trä igenom veken. Var noga med att hålet är centrerat, annars hamnar veken snett och ljuset brinner ojämnt. Val av veke baseras på diametern av ljuset. Ljusveke nr 12, är en lagom stor veke för silikonformar med en diameter på 4-7 cm.

Med hjälp av en ljusnål, knöt jag fast veken och la den centrerat över hålet. Detta kommer att vara botten av ljuset.

När stearinen smält och uppnått en temperatur av ca 80 grader, tillsatte jag blå ljusfärg. Ca 3 gram räcker till 1 kg stearin, så färgen är mycket dryg. Vill du ha ljusare nyans, tar du mindre ljusfärg i ljusmassan. Jag lät sedan temperaturen sjunka till ca 68 grader, innan jag hällde upp den blåfärgade ljusmassan i formarna. Om ljusmassan är för varm när den hälls upp i formen, kan det bildas en vit hinna på ljusen, som inte blir så vackert.

Jag lät mina ljus härda ett dygn i rumstemperatur innan jag plockade ur dem ur formen. Tänk på att ljusen inte får stå för kallt, eller i drag, när de härdar.

Resultat: Veken blev centrerad och bra. Ytan blev slät och jämn, men lite tendens till vita områden blev det ändå.

När man eldar ljusen, bör veken inte vara längre än ca 7 mm. Dessa vekar här nedan, måste alltså trimmas innan man kan tända ljuset.

Ett helt klart godkänt resultat, men eventuellt skulle jag ha tagit veke nr 10 istället för 12, eftersom lågan blev ganska stor, och ljusen brann snabbt i början. Men det är alltid svårare med pyramid-formade ljus, de brinner snabbt i början och lugnar sig ju längre ner de kommer.

Se hela vårt utbud av ljustillverkning i butiken, och hör gärna av dig till vårt support om du har några funderingar.

Ha en härlig dag!
Hälsningar från Kristina!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *