Lek med lufttorkande lera

Idag vill jag slå ett slag för ett mycket klassisk hemmapyssel, som fått ett rejält uppsving nu i Corona-pandemin! Leka med lera! Den lufttorkande modelleran från Primo är en mycket användarvänlig lera för både nybörjare och proffs. Den passar perfekt till dekorationer och inredning. Detta är en lufttorkande modellera av naturliga mineraler som inte behöver brännas i ugn, utan lufttorkar på ett par dygn. Leran kan också skulpteras, eller brukas på drejskiva, eller kavalett. Tillverkad i Skottland.

Tips 1: Skål av självhäftande lera med kant av raffia-snöre

1.Förarbeta leran i händerna. Rulla en bit lera till en passande krans som utgör skålens fot. Låt den torka. OBS! Tänk på att leran mjukas upp av vatten, så den kommer inte tåla disk eller att användas som matskål. Då måste leran brännas i keramikugn och glaseras. Denna skål är enbart till dekoration.

2.Rulla ut leran till skålen i en passande tjocklek, ca. 5 mm tjock.

3.Använd formen som modell och skär bort överskottet av leran.

4. Vänd på skålen och vänd sen ner leran i skålen och forma längs kanterna.

5. Gör hål i kanten där snöret ska sitta. Släta till kanterna på hålen och låt skålen torka helt. Torktid: Ca. 2 dygn, beroende på rumstemperaturen. Ställ den eventuellt att torka i närheten av ett element. Tips: Har det blivit små sprickor under torkning, kan de lagas. Blanda en liten bit lera med vatten till en krämig konsistens. Fyll blandningen i sprickorna, gärna med en pensel. När sprickorna är fyllda, ska de torka. Därefter kan skålen enkelt slipas ned med sandpapper.

6. Nu är det dags att dekorera med raffia-snöret. Klipp av ca 4 meter raffia och vrid, lägg raffian dubbelt och vrid stramt.

7.Vik på mitten och låt den vridas ihop, och ”tjockna” till.

8. Anpassa snodden till skålens kant och vira runt så snyggt du kan med den platta raffian.

9. Avsluta med en knut.

10. Det går åt en del raffia för sömnaden – ca. 8 meter. Ett tips är att dela raffian i tre delar och sy med de mindre delarna. Knyt ihop raffian stramt vid ändarna. Anpassa så knutarna kan gömmas i ett hål. Lite trixigt, men det blir snyggare så. Fortsätt att sy. Sy kanten på skålen med 4 stygn likt bilden nedan visar.

11. Avsluta med en knut.

12.S täll skålen på ringen som du gjorde i början! Tadaaaa! Tjusigt, inte sant?

OBS! Tänk på att leran mjukas upp av vatten, så den kommer inte tåla disk eller att användas som matskål. Då måste leran brännas i keramikugn och glaseras. Denna skål är enbart till dekoration.


Tips 2: Ler-Tavla med tryck av blommor och säd

1.Den här tavlan kan göras på SÅ många olika vis! Du kan göra avtryck av vad som helst! Kavla ut en lämpligt stor del lera, ca 15 x 15 cm. Knappt 1 cm tjock. Ta hjälp av pinnar i sidorna för att hålla leran i samma höjd överallt.

2.Tryck ner torkade blommor eller andra föremål i leran.

3.Kavla över föremålen, men se till att de inte går igenom plattan på baksidan.

4. Lyft försiktigt upp blommorna, och pilla loss resterna som kan smula och ligga kvar. De kan tas bort med en mjuk pensel eller pincett.

5. Rita stjälkar i leran med t.ex. en modelleringspinne eller en bigare.

6. Tag en tallrik och skär bort eventuella ojämnheter, och försök få tavlan rund.

7. Vill du ha ett hål i tavlan för upphängning, måste det göras nu innan tavlan torkar. Låt torka i ca 1-2 dagar. Om leran känns kall, håller den fortfarande på att torka.


Fler tips på saker att göra med Plus Lera:

Med olika utsticksformar kan du skapa egna mönster och figurer av lera.

Prova att kavla ner olika sorters band, spetsar och stenciler för att göra fräcka mönster.

Plus-leran finns just nu i vitt, svart, grått, curry och terrakotta. Mixa och blanda för att göra nya kombinationer!

Klicka här för att komma till kategorin lufttorkande lera, och upptäck mer av denna fantastiska hobby!

Är du sugen på att testa drejning? Se vår kategori dreja i webbutiken.

Att dreja är en uråldrig och kreativ teknik som kräver skicklighet och precision. Drejleran formas till runda föremål med hjälp av dina händer, eller verktyg. Använd olika tekniker för att skapa vaser, skålar, krukor eller muggar.

När du drejat ditt föremål bränner du drejleran i en keramikugn. Du kan också glasera ditt verk.

 

Det finns många områden att utforska inom lera och skulptering, och jag hoppas att du fick några tips och idéer för att komma igång med just ditt ler-projekt!

Ha en underbar dag! /Kristina


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Lek med lufttorkande lera”

  1. Profilbild för Ewa Wikner
    Ewa Wikner

    Den leran ska jag testa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *