Kristallmassa – Ljustillverkning Hemma

Hösten smyger sig på och kylan. Då är det mysigt att få tända ljus och mysa med en god bok eller i soffan med en bra film/serie på tvn. Tipsar om hur enkelt du tillverkar dina egna ljus, det är så skojigt att göra ljus!

Du behöver nåt att smälta massan i te.x en kanna i metall, en gammal kastrull med vatten i. Man smälter ljusmassan över vattenbad.

I dag gjuter jag med kristallmassa! Ljusen kommer få en ”frostig yta”. Det går att gjuta i ljusformar av plast och i glasburkar av tjockare glas och minst 50 mm i diamanter. Denna ljusmassa smälts utan att man rör i den. Vill du gjuta fristående ljus så rekommenderar tillverkaren att man använder släppspray. Jag gjorde inte det, så det var lite kämpigt att få ut ljuset ur formen.

Här nedanför visar jag steg för steg hur jag går tillväga. Ett tips är att fästa veken med tätningspasta för ljusformar. Veke ingår i denna förpackning.

OBS! Formen / glaset som du gjuter i ska värmas upp till ca 40-50 grader innan massan fylls på.

Här gjuter jag i glasburkar och tillsätter grön ljusfärg utan att röra om i ljusmassan. När allt är smält tillsätter jag även ljusdoft av syrén.

Med hjälp av en vekcentrerare, får man veken att ligga rätt.

Tack för i dag! Hoppas jag väckt ett intresse för ljusgjutning.
Vänliga hälsningar Anette

Hoppas detta inlägg gav dig lite inspiration till att vilja göra dina egna ljus!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *