Interaktivt Mors Dagkort med flärpar

Hej på er!

Ibland när jag sitter och tittar mycket på youtube har jag turen att trilla över riktigt bra kanaler. Det har jag gjort denna gång och fått många bra tips om interaktiva kort. Så kul! Filmklipp till Srushti Patils tutorial-video finns längst ner i inlägget.

Just idag ska jag visa ett som heter Fling card. Då mors dag närmar sig kommer jag att sätta texter på flikarna i kortet som jag känner passar in på min mamma.

Jag tycker ju väldigt mycket om att jobba i inch, men denna kanal visar måtten i cm. Det jag har gjort är att jag gjort om måtten till inch, men jag har även ändrat måtten i cm lite också för att de cardstocken jag har är 30,5 cm och inte 31 cm. Så i dagens tutorial har jag mått i både cm och inch. Jag kommer sätta alla cm i (parentes) så det blir enkelt att skilja måtten åt.

Du behöver ett cardstock i måtten 12 x 4 3/4 inch (30,5 x 12 cm). Detta bigar du på mitten på 6 inch (15,25 cm).

Nu är det dags att börja med det lilla ”dragfönstret” som jag kallar det. Du behöver då ett mönsterpapper som är 4 ½ x 5 3/4 inch (11,4 x 14,6 cm) På detta ska du rita ut linjer som du sedan ska skära och biga efter.

Från långsidorna ritar du ett streck 5/8 inch (1,5 cm) in från kanten. På kortsidorna ritar du ett streck 3/8 inch (1cm) in från kanten.

Längsmed båda strecken på långsidorna och ena strecket på ena kortsidan ska du nu skära så att du får som en lucka.

På den sista kortsidan ska du istället biga på strecket.

När detta är klart viker du ut ”luckan” och så är det dags att biga på den. Måtten du bigar på är 3/4, 1 ½, 2 1/4 inch (2, 4, 6 cm)

Nu ska du tillverka biten du ska dra ut. Den har måtten 3 3/4 x 5 3/8 inch (9,5 x 13,7 cm) Innan jag satte fast den valde jag att sätta dit en halvcirkel för att ha något att ta tag i när man ska dra fliken. Jag satte denna på framsidan så att den gömdes under mönsterpapperet.

Nu är det dags att fästa fast dragbiten i ”luckan” som vi skapade i mönsterpapperet. I videon tejpar de ihop bitarna medan jag valde att ta en bit kopieringspapper som jag vek på mitten och limmade ihop bitarna med. Jag började med att limma fast den på ”luckan”.

Därefter satte jag lim på kopieringspapperet och passade in så att dragbiten hamnade på mitten.

Såhär ser det ut när allt sitter ihop.

När det var ihoplimmat satte jag fast mönsterpapperet på dragbiten för att gömma både kopieringspapperet och halvcirkeln jag satt fast för att ta tag i.

Nu ska hela den biten limmas fast i själva kortstommen, den cardstockbiten som du började med att vika på mitten.

Limma runt tre av kanterna på mönsterpapperet när allt ligger platt tillsammans så att du inte råkar limma fast dragbiten.

Då är det dags att fästa flikarna som ska sitta på ”luckan” och snurra.

Storleken på flikarna är 3 3/4 x 5 1/8 inch (9,5 x 13 cm), 3 3/4 x 4 3/8 inch (9,5 x 11 cm), 3 3/4 x 3 5/8 inch (9,5 x 9.2 cm), 3 3/4 x 2 3/4 inch (9,5 x 7 cm)

Börja med att limma fast den största på delen innan den första biglinjen.

Därefter drar du ut dragfliken lite så att den stora fliken viks över och limmar fast nästa storlek mellan biglinje ett och två. Upprepa sedan detta för att fästa de nästa två flikarna.

Du har nu skapat som ett slags vattenfall. Dags att dekorera alla sidor med mönsterpapper.

Framsidan dekorerade jag med en bit av mönsterpapperet som det var kugghjul på och som blev över när jag dekorerade flikarna inuti, ostduk, en vintage klocka och blommor. Både runt själva dekoren och på blommorna satte jag prickar av glossy accent.

Chipboardgrenen sprayade jag med den nya Distress oxide färgen Saltwater taffy. När den torkat hade jag sedan på Stickles på hjärtana.

Lycka till med ert skapande! Hoppas att ni blev inspirerade till att försöka själva eller ni kanske hittade något annat kort ni tycker var kul.

Kramar Nettan

Se gärna filmklippet med Srushti Patil – Cards for scrapbooking:

Materiallista:

Bazzil cardstock – white och vanilla

mönsterpapper – Paper Pack Papers For You – Steampunk Retro Style – 12×12 Tum

Cirkel dies 1 3/4 inch och 1 3/8 inch – från egen hörna

Aleene’s Tacky glue

tejp

3D foamkuddar

Prima blommor – Miel – Suenos Dulces och Peach Tea – Fresh Flavor

Mulberry Blommor Chrysanthemum – 20 mm – White – 8 st

3D Stickers Jolees – Vintage Pocket Watches

chipboard – Hjärtan på gren

Stickles – Twinkle

Distress oxide spray – Saltwater taffy

Glossy accent

ostduk

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *