Att färglägga med distresser – en liten nybörjarguide

För en månad sedan testade jag att färglägga mina stämplade motiv med distresser istället för pennor och sedan var jag fast. Även om det kräver mycket övning så är det så kul. Det har inte blivit så många kort men mycket målande på sistone. Tänkte skriva ner lite tips eftersom jag själv hade många funderingar i början.

 

Refiller eller dynor?

En smaksak. Jag provade båda men fastnade för refillerna men kommer förmodligen att köpa några dynor senare, ex Vintage photo skulle jag vilja ha, då man förutom att stämpla kan ha dem till så mycket mer. Dynorna stryker du av på ett akrylblock och målar sedan med dem på samma sätt som refillerna.

Vilka färger ska man börja med?

Återigen en smaksak, men fundera ut vilka färger du använder mest i vanliga fall, om du tycker om ljusa eller mörka färger. Två färger som kan vara bra att ha i början är Vintage Photo och tattered rose, hade jag köpt färger idag och bara fått välja åtta stycken så hade jag köpt de här:

Pensel eller vattenpenna?

Båda fungerar bra. Använder man penslar behöver man nr 1 eller 2 till detaljerna och någon större till att färglägga större ytor samt att ”hämta upp vatten” med. Men jag måste säga att jag älskar vattenpennorna, Kristina har ett tre-pack till mycket bra pris.

Vilket papper ska jag måla på?

Jag har läst rätt så mycket vad andra använder och i princip kan man väl säga att de flesta föredrar akvarellpapper på ca 200 gr. Jag har provat måla på lite olika papper och på en del så ”blöder” färgen mycket och på andra så suger pappret för mycket vatten. Mitt favoritpapper är ett teckningsblock som min mamma hade när hon gick i skolan, när det är slut så lär det bli mycket svårt att få tag på nytt. 😀

Vad behöver man för att måla?

Ja såklart refiller eller dynor samt något att måla med. Dessutom behöver man något att ha vatten i, en låg skål med lite vatten i fungerar bäst enligt mej. Kladdpapper, jag provmålar alla färger innan jag använder dem. Något att torka av penseln på om det blir för mycket vatten, hushållspapper eller kaffefilter fungerar bra. Sedan har jag alltid våtservetter på mitt pysselbord, de är användbara till mycket men framför allt att rengöra penslarna snabbt och lätt. Du behöver också något att ha färgen på, t.ex. ett lock fungerar bra men min favorit är akrylblocket med rutor. Jag har lagt ett papper under som är numrerat.

På alla flaskornas lock har jag numrerat locken sedan stansade jag ut en lite blomma och en större för varje färg. På de små målade jag med färgen utan vatten och på den större blandade jag ut färgen med olika mycket vatten samt skrev flaskans nummer och vad den heter på varje blomma. Nu blev det så mycket lättare att hitta rätt färg.

Många använder teflonbakplåtspapper som underlägg när de färglägger men ett tjockare glatt papper fungerar lika bra.

Hur förvarar man färgerna?

Eftersom färgerna inte torkar på en glatt yta så kan man ha det på sitt akrylblock. Dock tröttnade jag på det då katten två gånger trampat bland färgerna och sedan färglagt lite själv, inte så uppskattat av resten av familjen… Nu har jag istället slaktat ett cd-fodral där jag på baksidan numrerat så jag kan se vilken färg det är, fungerar bra även om det var bättre med akrylblocket…

Vad ska man mer tänka på?

Att stämplen är vattenfast, de flesta är det men fråga om du är osäker.

Hur målar man?

Nu till det roliga, att måla! Färgen är väldigt dryg så en lite droppe räcker långt. Det är vattnet som styr hur mörk eller ljus färg du får, ju mer vatten ju ljusare färg. Du kan också blanda de olika färgerna för att få egna nya färger. 🙂

Jag börjar alltid med ansiktet. Till ansiktet använder många olika blandningar med tattered rose samt vintage photo/antique linen. Man kan också använda bara tattered rose eller någon av de andra färgerna, tex spun sugar. Prova dej fram, ibland vill man ha en mer solbränd och ibland en blekare hudfärg. Oftast blandar jag en droppe tattered rose och en droppe vintage photo med mycket vatten.

Allra först målar jag kanterna på ansiktet (och de andra hudfärgade områdena) och sedan tar jag mer vatten och målar mot mitten, hela tiden tar jag mer vatten så det blir ljusare och ljusare. Första gången jag målar en yta så gör jag den rätt så ljus. Är jag inte nöjd men nyansen så gör jag den mörkare andra gången. Tänk på att färgen torkar snabbt så det gäller att jobba snabbt så man inte får skarpa kanter. För mycke vatten gör å andra sidan inte pappret så fint.

Målar jag en Tilda så färglägger jag kinderna, när ansiktet är torrt, med lite tattered rose eller spun sugar. Fräknarna prickar jag i med en vit penna och ögonen en svart. Vissa använder torrchalk till kinderna. Den vita pennan använder jag även ibland till lite effekter för att få mer liv i bilderna.

Därefter målar jag något som inte gränsar till ansiktet eftersom färgerna måste vara ordentligt torra innan du målar ett angränsande område, annars så flyter färgerna lätt in i varandra.

Min favoritfärg till blont hår är wild honey, med mycke vatten så blir det en fin gyllende blond nyans. Ofta så klipper jag ut mina motiv men gör jag inte det så färglägger jag tex med weathered wood. Då gör jag på samma sätt, målar runt ytterkonturerna och skuggar ut mot kanterna så det är mest färg vid motivet men nästan inget i kanterna.

De som kommit lite längre bestämmer ofta var ljuset ska komma ifrån och skuggar efter det… det ska jag lära mej… någon gång. Tills vidare är jag nöjd med den här skuggningen.

Det finns andra som målar på andra sätt, tex läste jag om en tjej som penslade allt med vatten innan hon målade för att inte få så skarpa kanter, provade men det fungerade inte för mej, färgerna flöt ut. Kan ju vara så att jag penslade med för mycke vatten. En annan tjej hade en glittrig stämpeldyna som hon ibland doppade penslen i för att få lite mer lyster i färgen, det blev jag sugen på att prova.

Jag hade tänkt att göra en fin tutorial med en massa bilder men eftersom det finns så många fina filmer på youtube så länkar jag istället till två sådana. På båda ser man tydligt vilka färger och tekniker de använder.

En tjej som målar med vattenpenna  och lite tips på skuggning.

Hoppas någon blev sugen på att testa, än så långe så har jag 18 färger men det lär snart bli fler… och eftersom jag själv inte målat så länge med distresser så blir jag glad för fler tips!

Kram från Cissela


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Att färglägga med distresser – en liten nybörjarguide”

  1. Profilbild för veronica Mårtensson
    veronica Mårtensson

    Vilka underbara målningar hittade 😀 fann dem på pinterest. Allt gott Veronica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *