Tutorial virkad blomma

Hejsan på er i snöovädret!!

Usch nu när jag verkligen var redo för våren så tog vi ju ett jätte kliv tillbaka in i vintern igen, idag är ju sista dagen i februari så att jag tycker att i mars ska snön börja smälta istället.

Jaha då tänkte jag nu istället visa er vad jag har pysslat med sista veckan, det är nämligen så att jag håller på att lära mig virka. Jag måste erkänna att det är verkligen väldigt roligt och rogivande sysselsättning man kan ägna sig åt när tid finns och man har lust. Det är väldigt lätta att ha med sig och man kan ju nästa sitta och virka överallt.

Jag virkade som sagt lite när jag var mindre hemma hos min farmor, men har nog inte hållit i en virknål på över 20 år, så jag känner mig helt grön på detta men kan jag lära mig kan nu det med.

Jag kan ju som sagt varken påstå att jag är något virknings proffs eller film proffs men man får inte vara rädd för att testa nya saker. Här nedanför så ser ni inte mindre än 2 st videor där jag visar hur man gör denna blomma och eftersom jag var så långsam så fick inte allt plats så det fick bli en del 2.

Dom maskorna som jag använt är LM= luftmaska, ST= stolpe, SM= smygmaska

Sista delen visar jag hur jag gör själva blombladen.

1 Start: Gör en löpknut följt av 6 st luftmaskor.

                                 2 Gör en smygmaska i den första luftmaskan så att den binds ihop till en ring.

3 Nästa steg är att göra 3st luftmaskor detta bildar då den första stolpen på detta varvet, sedan ska du göra ytterligare 19st så att du hamnar på 20st sammanlagt, sedan binder man ihop varvet med en smygmaska.

4 Varv nr 2 ska du även där börja med 3st luftmaskor detta blir den första stolpen och mönstret du ska jobba efter här och upprepa är 2 stoplar och 2 luftmaskor. Så att efter den första stolpen du gjorde på 3 luftmaskor gör du sedan en till stolpe följt av 2st luftmaskor och så vidare varvet runt, avsluta varvet med en smygmaska.

5 Det tredje varvet är samma start 3st luftmaskor som bildar en stolpe och sedan i varje ”mellanrum” på 2 luftmaskor som bildar en kedja ska du göra 2 stolpar, 2 luftmaskor och 2 stolparigen. Allt detta ska få plats i det lilla mellanrummet som blev på varvet innan. Så dom 3 luftmaskorna vi började med detta varv kommer att bli den sista stolpen vilket betyder att vi ska börja i första mellanrummet med 2 vanliga stolpar 2 luftmaskor och 2 vanliga stolpar för att sedan gå vidare till nästa mellanrum. och som sagt när du ska binda ihop detta varv gör du det i den stolpen på 3 luftmaskor du gjorde först.

6 Sista varvet gör du även där 3st luftmaskor följt av en smygmaska ner i det mellanrummet på 2 kedjor och där gör du 6 st stolpar i det mellanrummet. sedan gör du en smygmaska ner i nästa mellanrum och upprepar samma procedur runt hela varvet.

Material från butiken:

Garn

Virknål

Detta var allt för mig idag hoppas att det skapade ett litet intresse för att prova på virkning, ha en trevlig vecka!

Kram, DT Sophie

 

 

Virkade vantar och mössor med reflextråd.

Hej allihopa, Felicia från Kristinas Scrapbooking här!

reflex-trad-100-mVi har fått hem en väldigt användbar tråd, nämligen Reflex-tråden! Nu när det är mörkt nästan dygnet runt, så är det viktigt att synas! Om ni är som jag, och alltid glömmer reflexen hemma, så är dessa mössor och vantar som jag ska visa idag, ett mycket bra alternativ till vanliga reflexer.

Jag har virkat in reflextråden under tiden som jag virkade vantarna. Reflexen är 0.8-1 mm tjock, och känns inte när man använder vantarna eller mössorna. Vill ni inte virka, så går det lika bra att sy fast tråden på en jacka eller mössa.

Vi har också stryk-reflex, som kan sys fast.

Här är vantarna jag virkade. Jag valde att inte virka in reflexen i muddarna, eftersom ändarna ändå sticker in under jack-ärmen. Alla vantar är gjorda i Maxi bomullsgarn.

reflex-vantar

reflex-vantar-gra

I denna mössa virkade jag bara in reflexen i det ena garnet, samt i pompomen på toppen. (Det finns ett smidigt verktyg för att göra egna pompoms, klicka här!) Det multifärgade garnet är Mellbourn ull-garn, det blåa är Maxi bomullsgarn. Varmt och skönt!

reflex-mossar-gra

reflex-vantar-o-mossor-2

Om du är nybörjare eller bara vill göra en enkel mössa så är denna perfekt.

Mönster:

Gör 43 – 50 luftmaskor, mätt på ditt huvud hur lång du vill ha den. Jag valde 45 stycken.
Vänd ditt arbete och gör en fastmaska i den andra luftmaskan. Gör fasta maskor i resten av maskorna.
Vänd ditt arbete och gör en luftmaska. Gör fasta maskor i den bakre maskbågen gör samma i resten av maskorna. Detta är viktigt, då det ska bli som resår, så att den kommer tillbaka till sin ursprungsstorlek när du har använt den. Gör detta tills du kan få den runt huvudet. Vika ihop den och sen sy ihop toppen.

reflex-mossa

Denna bilden tog jag med kamera och blixt:
reflex-somnad-sy

Denna bilden tog jag med min lampa på mobilen. Visst kommer jag att synas bra i vintermörkret! 😉
reflex-vantar-o-mossor

Jag hoppas ni gillar reflex-tråden, och att ni kan prova på att virka egna mössor!

Här är videos till vantarna och mössorna.

 

felicia-dt-kristinas-scrapbooking

Med önskan om en fortsatt trevlig helg, och glöm inte att synas i vinter!

Kram Felicia