Betongljusstakar

Hej på er!

Nu är novembermörkret här vilket gör att man mer än gärna kryper upp i soffan med en go bok och några tända ljus. Vad kan väl passa bättre då än några fina egengjorda ljusstakar. Jag har testat på att gjuta egna i form av några stjärnor, perfekta för värmeljus eller om man vill som dekoration samt en ovalformad adventsljusstake. Till detta har jag självklart använt mig av material från butiken, se här!

Betongen jag använde finns i en smidig förpackning på 1,5 eller 3 kg och räckte mer än väl för mitt projekt. För att skapa mina stjärnor använde jag stjärnor 3-pack askar som form och till adventsljusstaken den största modellen av dessa. Övrigt material jag behövde var: värmeljushållare och ljushållare för vanligt ljus. Limpistolen och grillpinnarna hade jag som hjälp för att hålla ljushållarna på plats.

Jag började med att spraya insidan av askarna med klarlack innan jag gav mig på projektet att blanda betong.

För att hålla ljushållarna på plats i betongen limmade jag fast dom med limpistol på grillpinnar med hjälp av min limpistol. Jag använde bara en liten klutt som är lätt att pilla bort.

Sedan blandade jag betongen enligt anvisning, 10 delar betong och 1,5 delar vatten.

Formarna fylldes precis upp till kanten av formen och för att få ljushållarna att inte flyta upp la jag i lite småstenar som vikt. När alla mina formar var fyllda började den spända väntan på resultatet, jag lät det torka i 2 dygn innan jag försiktigt pillade bort formarna.

Och här ser ni resultatet!!! Charmiga ljusstakar i betong, långt ifrån perfekta men väldigt charmiga. På vissa ställen har jag sandpapprat med 240 sandpapper för att få bort smårester av formen och några vassa kanter.

Adventsljusstaken dekorerade jag enkelt med en bit läderband, en tag med en shakerstickers, utstansade kvistar i grönt papper och avslutningsvis små röda rosor.

En närbild av min dekoration.

Vill man inte använda stjärnorna till värmeljus går det lika fint att ställa dom på högkant som dekoration.

Med detta vill jag önska er alla en härlig vecka och på återseende.

Kramar DT-Maria

Pumpa i betong

Hej!

Idag tänkte jag dela med mig av ett projekt som jag snubblade över på nätet kände ett väldans behov och sug på att testa på och det var att gjuta pumpor i betong.

Det du behöver är hobbybetong , strumpbyxor, gummiband eller det fungerar med snöre också, sedan är det lättare att använda en liten hink att hänga upp strumpan på.

När strumpbyxan är på plats och betongen är färdigblandad så ska smeten ner i strumpan, efter det lyfter man upp den och knyter en knut så nära betongen som möjligt.

Sedan ska man skapa skårorna i pumpan och det gör man då med gummiband eller snöre som ni ser på bilden.

Jag har satt dit både blockljus, värmeljus och ett vanligt stearinljus för att även kunna göra lyktor av mina pumpor.

När dom börjar torka och inte riktigt är helt färdigbrända så tar jag bort allt både strumpa, band och ljus så att det inte fastnar.

När dom är torra så är det fritt fram om man vill måla eller spraya dom eller bara ha dom helt naturella i sin vackra betongfärg.

Denna har jag målat med orange akrylfärg.

Detta var allt för mig idag och jag är åter tillbaka i rutan nästa vecka.

Kram DT Sophie