Gör Egen Silikonform – Tvådelad 3D Form

Hej på er!
Vi har fått hem en rolig nyhet till butiken: Gör Egen Silikonform i 3D! Givetvis var vi tvungna att testa och göra en beskrivning här i bloggen!

Förberedelse av Gjutboxen:
För att skapa en egen silikonform behöver du en gjutbox. Du kan göra en gjutbox själv genom att använda en låda av kartong som är 1-2 cm större än modellen i alla dimensioner, inklusive topp och botten. Vi har använt en liten papplåda. Två sidor av kartongen bör gå att öppna. Då blir det enklare att placera modellen inuti, och forma leran. Täck insidan av kartongen med tejp, så kan du återanvända den flera gånger, och den färdiga silikonformen blir enklare att ta loss. Det går också att använda plastfolie, bokplast eller dylikt. På bilden är hela kartongen invändigt tejpad för att göra den tät och återanvändbar.

Förberedelse av Modellen:
Modellen du önskar göra en kopia utav, ska vara ren och fri från fett. Vi har valt en dekorationspumpa. Man gör formen i två steg, först botten och låter den härda klart. Sedan toppen, ett dygn senare. Eftersom formen ska bli delbar, markera en delningslinje runt modellen på gjutboxens sidor med en tuschpenna. Tänk på var du vill ha veken. Vår veke ska gå ut genom pumpans ”kvist”. Se till att delningslinjen går genom veken. Modellen ska vara så centrerad som möjligt. Om modellens yta är porös, pensla ett tunt lager av vaselin eller mould release vax (artikel 57020) för att skydda den från silikonmassan.

Inbäddning av Modellen i Gjutboxen:
Det är dags att göra en bädd lera i gjutboxen. Vi har använt lufttorkande lera från Knorr Prandell. Det är viktigt att leran är mjuk och följsam, och att du inte lämnar några luftbubblor i leran, där silikonmassa kan smita in. Tejpa igen pappkartongen och bädda in halva modellen, upp till delningslinjen.

Vi öppnade sedan kartongen för att kontrollera alla vrår och eventuella sprickor.

Använd en avkapad tändsticka för att skapa ett fritt utrymme för veken. Placera tändstickan horisontellt i modelleringsleran, så den vidrör både modellen och väggen av gjutboxen samtidigt

Skapa ca 8 hål med ungefär 10 mm i diameter och 10 mm djupa, i modelleringsleran. Dessa hål kommer att fungera som positionsspärrar för formhalvorna. Grövre hål gör det lättare att få ner blandningen i hålen, då det kommer finnas luft i dessa hål. Stäng lådans sidor och försegla kanterna med tejp.

Hälla i Silikonet:
I burken finns 1 kg silikonmassa. Använd hälften till första delen av formen, och andra hälften till nästa del som görs dagen efter. Arbeta i ett rum med en temperatur på 23-30°C. Använd gärna ett en skål, en stor engångsmugg eller något som du inte längre använder. Vi hittade en gammal kaffekanna som ändå skulle slängas.

Häll i och rör om silikonet. Droppa ner hälften av härdningsmedlet (15 gram). Använd alltid skyddshandskar när du arbetar med dessa produkter.

Nu har du 20 minuter på dig att blanda och fylla formen innan massan härdar.

Häll först ett tunt lager i gjutboxen och pensla det på modellen för att få bort alla luftbubblor och för att få fram alla detaljer. Häll långsamt mer silikon i lådan tills både modellen och allt utrymme är täckt med 1-2 cm. Knacka på lådan för att släppa ut fler luftbubblor.

Låt härda i 24 timmar.

Del 2 av formen:
Efter ett dygn har första delen härdat. Skär upp kanterna på gjutboxen, ta ut formen och kassera leran.

Ser allt bra ut? Då ska vi göra nästa del.

Placera nu din silikonform, modellen och tändstickan i gjutboxen där leran tidigare låg. Stäng lådans sidor och försegla dem noggrant med tejp igen. Applicera rikligt med mould release eller vaselin, framför allt längs delningslinjen och positionsspärrarna.

Du ska nu ha hälften (500 g) kvar av silikonmassan och hälften (15 g) av härdningsvätskan. Blanda dessa väl.

Häll silikonblandningen över modellen.

Låt härda i 11-12 timmar, inte mer! Dra isär delarna för att förhindra att halvorna klibbar ihop sig. Om formen verkar sitta för hårt ihop, så har massan härdat för länge. Använd en kniv och försök att leta upp delningslinjen i formen. Låt därefter ytterligare 12 timmar passera för den andra halvan att härda klart.

Tadaaa! Formen är nu klar att börja använda.

Ljusveken träs genom botten av formen, där du har gjort en skåra med hjälp av tändstickan tidigare. Häll sedan i ljusmassan och låt stelna över natten.

Ljuset är nu färdigt, och det blev exakt som modellen!

Det var allt för idag!
Lycka till med formen, och missa inte alla andra roliga nyheter inom ljustillverkning!

Psst… vill du inte göra en egen silikonform, så har vi färdiga här: Silikonformar / Ljusformar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *